Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

«Φιλί ζωής» στις αρχαιότητες των Αβδήρων


Το έργο «Συντήρηση - αποκατάσταση - ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αβδήρων», προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007- 2013» (στον Αξονα Προτεραιότητας 9, Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη) μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Θύμιου Σώκου.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, από τους σημαντικότερους της Θράκης, ανασκάπτεται από το 1950. Στο μεγαλύτερο σε έκταση ανασκαμμένο τμήμα, που αποτελεί τον κυρίως επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έχουν γίνει εργασίες συντήρησης κατά το παρελθόν από τη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οι μεγαλύτερες σε έκταση επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Αρχαιολογικές εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων Ν. Ξάνθης: αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων» που χρηματοδοτήθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει εργασίες που αποτελούν συνέχεια των παραπάνω, ώστε, μετά το πέρας του έργου, να έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση και η ανάδειξη του τμήματος αυτού του αρχαιολογικού χώρου.

Οι επεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν αφορούν μία σειρά από οικοδομικές ενότητες του χώρου: κατοικίες του 1ου αιώνα π.Χ., καθώς και του 3ου - 4ου αι. μ.Χ., εργαστήριο κοροπλαστικής, αποθήκες λιμανιού και σύστημα οδών. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: