Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πανελλήνια συγκίνηση για τον Θανάση Βέγγο


Γράφει η Μαρία Τσόγκα

Θα ζει μέσα από τις ταινίες του

Σε ηλικία 84 χρονών «έφυγε» από τη ζωή χθες, ο αγαπημένος Έλληνας κωμικός ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

Ο «καλός μας άνθρωπος», δημιούργησε τον τύπο του κατατρεγμένου Έλληνα που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, προσπαθώντας να επιβιώσει.

Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, άνεργος, ονειροπόλος  και επεισοδιακός κατάσκοπος, ενσάρκωσε εκατοντάδες ρόλους στη μεγάλη οθόνη και στην τηλεόραση, καθιερώνοντας έναν χαρακτήρα άμεσα αναγνωρίσιμο, με συγκεκριμένη συμπεριφορά και κινησιολογία.

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927 από το Βασίλη και της Ευδοκία Βέγγου. Ο πατέρας του Βέγγου είχε λάβει ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και εργαζόταν ως υπάλληλος στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Φάληρο.
Η οικογένεια ήρθε αντιμέτωπη με πολλά οικονομικά προβλήματα, καθώς ο Βασίλης Βέγγος, εξαιτίας των κοινωνικών του φρονημάτων, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του.

 Ανάλογες περιπέτειες γνώρισε και ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος βρέθηκε στη Μακρόνησο, την περίοδο 1948-1950. Η παραμονή του στην εξορία τον έφερε σε επαφή με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Η γνωριμία τους τον βοήθησε να πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία «Μαγική πόλη» (1954) του Κούνδουρου.

Ο γνωστός σκηνοθέτης τον επέλεξε και για την επόμενη κινηματογραφική του επιτυχία, τον «Δράκο» (1956), στο πλευρό του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ο Θανάσης Βέγγος αρχίζει στο εξής να παίζει μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό.

Συμμετέχει σε πολλές γνωστές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου: «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή», «Το κορίτσι με τα μαύρα» κ.α. Το πρώτο είδος που υπηρέτησε στο θέατρο ήταν η επιθεώρηση.

Οι τελευταίες του εμφανίσεις  στον κινηματογράφο ήταν στο «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και στη νέα ταινία του Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του κύκνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: