Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Economist: Οι πρόωρες εκλογές στη Ελλάδα μπορεί να φέρουν χρεωκοπία


Εκτενή αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάνει σε άρθρο του το Economist, το οποίο αναφέρει πως μία τέτοια ενέργεια από τον πρωθυπουργό, μπορεί να υπονομεύσει στις προσπάθειες προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές με απώτερο στόχο να αποφευχθεί η χρεωκοπία.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο άρθρο τα πράγματα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα και να μην κινδυνεύσει μόνο η εφαρμογή του Μνημονίου. Αυτό το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το άρθρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν προκύψει από τις πρόωρες εκλογές μία κυβέρνηση συνασπισμού, την οποία χαρακτηρίζει “δυσκίνητη”.

Ανοιχτό αφήνει και το ενδεχόμενο χρεωκοπίας μετά από μία τέτοια εξέλιξη, καθώς επισημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι αντίθετα με την πολιτική του Μνημονίου. Συγκεκριμένα αναφέρει κιόλας ότι μία προεκλογική περίοδο θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις και άρα θα παγώσουν και τα έσοδα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι από την απειλή των εκλογών από τον έλληνα πρωθυπουργό, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη σε επίπεδα του περασμένου Μαΐου, που δεν είχε προσφύγει η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: