Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Στο 9,3% το έλλειμμα του 2010 σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος


Το έλλειμμα για το 2009 θα κλείσει στο 15,5% μετά την αναθεώρηση της Eurostat, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικού στελέχους που δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προέβλεψε ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,2 ή 9,3%, υψηλότερα δηλαδή από το στόχο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται τόσο στην αναθεώρηση όσο και στην υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Οκτωβρίου, προέβλεπε περιορισμό του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης φέτος στο 7,8%, δηλαδή στα 18,5 δισ. ευρώ, εκτίμηση ακόμη πιο αισιόδοξη από εκείνη του αναθεωρημένου μνημονίου, περί μείωσης στο 8,1% του ΑΕΠ. Με αφετηρία αυτούς τους αριθμούς, υπολόγιζοταν ότι το 2011 θα μειωνόταν στο 7% ή 16,285 δισ. ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθούν όσα είπε το ανώνυμο κυβερνητικό στέλεχος, η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι πλέον εφικτή αν δεν προϋπολογιστούν νέες περικοπές και μέτρα.

Επισημαίνεται ότι η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 τη Δευτέρα.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: