Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αγριος καβγάς Ανθιμου - Μπουτάρη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ - ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ

«Με αποκάλεσες μουτζαχεντίν. Σε είπα εγώ Βούλγαρο;». Η αρχή ενός καβγά που ξεπερνώντας ακόμη και την πιο ακραία φαντασία εξελίχτηκε χτες, μεσούσης της δοξολογίας για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, μέσα στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου.

Πρωταγωνιστές ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, και ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με τον εκκλησιαστικό πατέρα, σε αντίθεση με τις πρόσφατες παραινέσεις του αρχιεπισκόπου για αυτοσυγκράτηση στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό!


«Δε θα δεις δημαρχία»

Αιτία του καβγά αποτέλεσαν σχόλια την προηγούμενη μέρα του κ. Μπουτάρη για τον κ. Ανθιμο σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην πόλη, όπου χαρακτήρισε το μητροπολίτη μουτζαχεντίν, γιατί, όπως υποστήριξε, σπέρνει, όπως κι ένας μουτζαχεντίν, το μίσος. Η δήλωσή του ότι ο ίδιος τιμά την Εκκλησία και τη θεωρεί χρήσιμη δεν έδειξε να πιάνει τόπο, αφού στη συνέχεια εξειδικεύοντας και πάλι στο μητροπολίτη ισχυρίστηκε πως, αντί να κάνει φιλανθρωπικό έργο, αλλάζει κάθε μέρα άμφια.

Χτες, όμως, όταν στο τέλος της δοξολογίας, φιλώντας το σταυρό θέλησε να φιλήσει και το χέρι του Ανθιμου, αντιμετώπισε την οργή του. Οπως περιέγραφε αργότερα ο κ. Μπουτάρης, ο μητροπολίτης τράβηξε το χέρι του και του είπε: «Με είπες μουτζαχεντίν. Σαν να σου λέω εγώ ότι είσαι Βούλγαρος προδότης. Να ανακαλέσεις γιατί όσο ζω εγώ, η Εκκλησία δε θα σου επιτρέψει να δεις τη δημαρχία». Στο άκουσμα της προειδοποίησης - απειλής, ο υποψήφιος δήμαρχος δεν αντέδρασε, ωστόσο -όπως έλεγε- προκλήθηκε αναστάτωση και αρνητικά σχόλια μεταξύ των πιστών, που ήταν γύρω και άκουσαν τη στιχομυθία.

Η δική του αντίδραση εκδηλώθηκε εκτός του ναού με μια δημόσια δήλωση ότι τιμά το θεσμό της Εκκλησίας και τη γιορτή της πόλης. Ο Ανθιμος όμως, που προσέφερε δύο εικόνες του αγίου Δημητρίου στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, έδωσε και συνέχεια. Δίνοντας την εικόνα στον κ. Παπανδρέου, του εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, λέγοντάς του, κατά πληροφορίες, «μάζεψέ τον».

Επιβεβαιώνει ο Ανθιμος

Το επεισόδιο επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του στον «Α» και ο μητροπολίτης Ανθιμος, ο οποίος επισημαίνει ότι ήταν στη λογική της άμυνας. «Ο ίδιος υβρίζει το νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, το δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και εμένα, αποκαλώντας μας “τρίγωνο της συμφοράς”. Μέχρι και "μουτζαχεντίν", με αποκάλεσε», αναφέρει. Σύμφωνα με το μητροπολίτη, όταν τον είδε χτες μπροστά του, τον ρώτησε: «Δεν ντρέπεσαι που χρησιμοποιείς αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Θα σου άρεσε αν σου έλεγα ότι δεν είσαι Ελληνας αλλά Βούλγαρος;». Επιπλέον, του σύστησε «να προσέχει» και να ανακαλέσει, γιατί, όπως του είπε, «όσο ζω εγώ, δημαρχείο δε θα δεις».

«Ηταν μία απάντηση κι ένα δικαίωμα άμυνας στις ύβρεις που εκτοξεύει εναντίον μου, ενώ εγώ ουδέποτε ασχολήθηκα ή σχολίασα δημόσια τίποτα σε βάρος του, ειδικά τώρα που είναι υποψήφιος». Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ακόμη ότι διαμαρτυρήθηκε χτες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προτρέποντάς του να τον «μαζέψει». «Του είπα να βοηθήσει ο ίδιος και να παρέμβει ώστε να προσέξει πώς ομιλεί ο κ. Μπουτάρης. Ας κάνει ό,τι θέλει με τα πολιτικά ο υποψήφιος δήμαρχος, αλλά δεν μπορεί να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς και να υβρίζει και εμένα προσωπικά γιατί δεν του έχω κάνει τίποτε», προσθέτει.

Γ. Παπανδρέου

Το επεισόδιο προβλημάτισε τον κ. Παπανδρέου και μάλιστα το συζήτησε με τον κ. Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχε αργότερα με αυτοδιοικητικούς υποψήφιους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπουτάρη στον «Α», ο πρωθυπουργός του ζήτησε να μη δώσει συνέχεια στο θέμα. «Κράτα το χαμηλά», του υπέδειξε.

Απάντηση Μπουτάρη

Αργά το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σημείωμα του Γιάννη Μπουτάρη που αποτελεί απάντηση στον κ. Ανθιμο

«Δεν θα δεις ποτέ Δημαρχία...» ...αυτή είναι η διαφορά μας Σεβασμιότατε.... Ότι εγώ νομίζω πως για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι πολίτες, ενώ εσείς νομίζετε ότι αποφασίζει η εκκλησία και ούτε καν η εκκλησία: ότι αποφασίζετε

εσείς προσωπικά... Μπορώ να έχω τη γνώμη μου για εσάς και εσείς τη δική σας για μένα. Ωστόσο οφείλουμε να διακρίνουμε το θεσμικό μας ρόλο από τις προσωπικές μας γνώμες. Δεν το νομίζετε; Σήμερα, στην πιο λαμπρή γιορτή της πόλης, δείξατε πως δεν το νομίζετε. Ούτε καν όταν είσαστε οικοδεσπότης...Ας περιμένουμε λοιπόν την ετυμηγορία της πόλης,..«κοντός ψαλμός αλληλούια».

Γιάννης Μπουτάρης, Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Υ.Γ. Χρόνια πολλά σε όλους, και σε εσάς Σεβασμιότατε. Εύχομαι το 2012, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση μας, να ξαναγυρίσει η ελπίδα και η υπερηφάνεια στις καρδιές όλων μας. Να μπούμε ξανά στη λεωφόρο της δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: