Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κύπρος: Ανακάλυψη αρχαίου τάφου στην Ορμήδεια


Αρχαίος τάφος ηλικίας περίπου 2500 χρόνων, τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας, ανακαλύφθηκε στην Ορμήδεια, κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής στη βάση του λόφου όπου είναι κτισμένο το Α' Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας, στο πλαίσιο έργου διαπλάτυνσης και αναβάθμισης δρόμου.
Στη σκηνή μετέβησαν αμέσως ειδικοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι και ανέσυραν το σκελετό γυναίκας και 6 αγγεία. Σύμφωνα με λειτουργό του Τμήματος, ο τάφος είναι λαξευτός, θαλαμοειδής και ανάγεται στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου, περίπου στο 500 π.Χ.
Πρόκειται για ασύλητο μικρό θάλαμο μιας ταφής, που βρίσκεται σε τμήμα μεγάλου νεκροταφείου στην εν λόγω πλαγιά, με τα οστά να ανήκουν όπως πιστεύεται σε ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία, από τον τρόπο ταφής, φαίνεται ότι δεν ήταν αρχόντισσα.

Τα ευρήματα θεωρούνται τεράστιας σημασίας για τους επιστήμονες, καθώς είναι από τα λίγα που βρέθηκαν στην περιοχή, που είναι παρ' αυτά πάρα πολύ πλούσια αρχαιολογικά.
Σύμφωνα με λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η αντίφαση αυτή οφείλεται στην καταστροφική δράση του ιταλικής καταγωγής Προξένου των ΗΠΑ Λουίτζι Τσέσνολα, ο οποίος προέβη σε εκτεταμένη τυμβωρυχία και αρχαιοκαπηλία το 19ο αιώνα.
Πάρα πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματά του Τσένσολα, τα οποία δεν είχαν ανασυρθεί με επιστημονικό τρόπο, βρίσκονται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ανέφερε.

Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: