Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Παναγιώτης Ψωμιάδης-Γιώργος Καρατζαφέρης: Δυο ξένοι στην ίδια πολυκατοικία


Από πορεία “χέρι-χέρι” που ακολουθούσαν μέχρι πρότινος, πλέον Παναγιώτης Ψωμιάδης και Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίζονται ως “δυο ξένοι” με διαφορετικές πολιτικές πορείες και επιδιώξεις.

Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Από την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές του 2009, οπότε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μοιράζονταν προτάσεις για τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, έως τώρα, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μεσολάβησαν πολλά που επηρέασαν τη μεταξύ τους σχέση.

Αφορμή μπορεί να ήταν το “βέτο” της Ρηγίλλης στην αρχική επιλογή του Παναγιώτη Ψωμιάδη αναφορικά με τον αδελφό του, Διονύση, τον οποίο
ο νομάρχης πρότεινε ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, αλλά τα αίτια προφανώς είναι βαθύτερα και συνδέονται με το σύνολο των εξελίξεων στον κεντροδεξιό χώρο.
Από τη συνεργασία…
Τον Απρίλιο του 2009, οι κύριοι Ψωμιάδης και Καρατζαφέρης συναντώνται στο γραφείο του πρώτου και εξέρχονται με χαμόγελα και αβροφροσύνες. Στην ατζέντα της συζήτησης, η πρόταση την οποία ενστερνίζονταν από κοινού για τη “δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης”.
Ενδεικτική ήταν άλλωστε η δήλωση του κ. Ψωμιάδη: “Δεν προσκυνάμε στους μπέηδες, στους αγάδες και στους πρίγκιπες. Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο και αγωνιζόμαστε, το βασικότερο, για μια μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Και όταν χρειάζεται, κύριε πρόεδρε, να ξέρετε ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης χέρι χέρι θα είναι δίπλα σας”. 
Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Ψωμιάδης πρότεινε, σε συνέντευξή του στη “Μακεδονία", προεκλογική συνεργασία μεταξύ ΝΔ-ΛΑΟΣ και στη συνέχεια επανένωση και κοινή κάθοδό τους στις βουλευτές εκλογές.
…στο διαζύγιο
Ανάλογα θερμές ήταν οι δηλώσεις και του κ. Καρατζαφέρη προς τον κ. Ψωμιάδη. Διατυπώνονταν μάλιστα έως και λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση στις σχέσεις Ρηγίλλης - Ψωμιάδη που οδήγησε και στην άρση της στήριξης του προέδρου του ΛΑΟΣ προς την υποψηφιότητά του. “Χαίρομαι, όχι μόνο για την τελική απόφαση του φίλου Παναγιώτη, αλλά και για τον τρόπο που την έθεσε. Δείχνει ότι και αυτός, όπως και εγώ, είναι άνθρωπος της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού. Μακάρι την αντίληψη αυτή να την είχαν και άλλοι.
Η στήριξη προς τον Ψωμιάδη από μέρους μας είναι σαφής και διαρκής, και δεν μπαίνει σε πρόσκαιρες διαδικασίες, ούτε σε εσωκομματικές ταλαντεύσεις", δήλωνε στη "Μ" ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενδεικτικό είναι ακόμη πως στις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη στελεχών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία υπό τον Γιώργο Καρατζαφέρη, στην οποία, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ στο ψηφοδέλτιο Ψωμιάδη.
Λίγα 24ωρα αργότερα, και αφού είχε μεσολαβήσει η άρνηση Σαμαρά να δεχτεί τον Διονύση Ψωμιάδη ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Καρατζαφέρης ήρε τη στήριξή του προς τον κ. Ψωμιάδη. “Έδειξε ότι οι αντιστάσεις του έχουν καμφθεί και αν δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον αδελφό του. Δεν μου εγγυάται τίποτα ότι δεν θα καμφθεί και για το Μακεδονικό”, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
* Αίτια και αφορμές. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν το θέμα της υποψηφιότητας του Διονύση Ψωμιάδη ήταν απλώς μια αφορμή. Η κίνηση του κ. Καρατζαφέρη εντάχθηκε στην κεντρική πολιτική στρατηγική της ολομέτωπης σύγκρουσης με τον κ. Σαμαρά και στις επιλογές του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήθελε επίσης να αμβλύνει την εικόνα “επικράτησης” του προέδρου της ΝΔ.
Επιπροσθέτως, οι σχέσεις των δύο πολιτικών φαίνεται πως είχαν ψυχραθεί, καθώς ο κ. Ψωμιάδης δεν είχε αποδεχθεί προτάσεις του κ. Καρατζαφέρη να ορίσει στελέχη του ΛΑΟΣ ως υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες. Κάτι που είχε αυξήσει και τις εσωκομματικές πιέσεις, με τον κ. Καρατζαφέρη να μη θέλει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο μετά από αυτό του μνημονίου.
Προφανώς και δεν είναι τυχαίες, στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, με τις οποίες από καιρό είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα της κάθετης διαφωνίας του με τον κ. Ψωμιάδη. Η δε επιλογή του ως υποψηφίου, δεδομένου ότι είναι βουλευτής με υψηλή αναγνωρισιμότητα, ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να δοθεί κεντρική πολιτική μάχη με τις δυνατόν καλύτερες εκλογικές προοπτικές και, παράλληλα, απώλειες προς τον νομάρχη.
Φιλία κτισμένη σε αμοιβαία συμφέροντα
Η φιλική σχέση των δύο πολιτικών χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90 και από την κοινή παρουσία τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ το ανάλογο λαϊκό προφίλ και η εγγύτητα των θέσεών τους σε πολιτικά θέματα, όπως, π.χ., τα εθνικά, τους έφεραν ακόμη πιο κοντά.
Στην ουσία, βέβαια, η ιδιότυπη αυτή προσέγγιση, παρά την κομματική τους διαφορά, εξυπηρετούσε τους πολιτικούς στόχους και των δύο: Του μεν Γιώργου Καρατζαφέρη ώστε να καταδείξει πως η πρότασή του περί “πολυκατοικίας” βρίσκει ευήκοα ώτα και εντός στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του δε Παναγιώτη Ψωμιάδη, διότι έτσι πραγματοποιούσε ανοίγματα προς μία εν δυνάμει εκλογική δεξαμενή, η οποία αποδείχθηκε και στα αποτελέσματα της κάλπης πως πολλές φορές τον στήριξε.
 Φρόντιζε ωστόσο πάντα να επισημαίνει τις διαρροές δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση της ΝΔ ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ και την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής αναχωμάτων από τη Ρηγίλλης. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει σε συνέντευξή του στη “ΜτΚ” την άνοιξη του 2009 πως “πλέον ο ΛΑΟΣ είναι πιο κοντά στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.
Οι δηλώσεις του αυτές είχαν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ, μεταξύ άλλων και του τότε βουλευτή Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος σήμερα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του κ. Ψωμιάδη.
“Όσα στελέχη έχουν σχέσεις με τον κ. Καρατζαφέρη προκαλούν ζημιά στην παράταξη”, είχε πει, μεταξύ άλλων, τότε ο κ. Τζιτζικώστας, βυθίζοντας υπό του μηδενός τον δείκτη στο θερμόμετρο των πολιτικών του σχέσεων με τον νομάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: