Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η λειτουργία θα γίνει ακόμη και στα σύνορα

«Αν δεν μας επιτρέψουν να κάνουμε τη λειτουργία στην Αγία Σοφία, θα την κάνουμε στα σύνορα» τόνισαν τα μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας για τη «μητέρα όλων των εκκλησιών», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στην Αθήνα, εν όψει του ταξιδιού τους στην Κωνσταντινούπολη.
Πιστοί απ’ όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα προκειμένου να βρίσκονται την επόμενη μέρα στην Κωνσταντινούπολη για να τελέσουν Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της εορτής της.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση για το αν θα επιτραπεί στους «αγιασοφίτες» να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, εκείνοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν ώς εκεί, ακόμη και αν τους απαγορευτεί η είσοδος στον ναό, ενώ έχουν αποφασίσει να αρνηθούν να καταβάλουν το ποσό των 6 ευρώ, τιμή εισόδου στον ιερό χώρο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε στα μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας για την Αγία Σοφία να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ που θα τους ζητηθεί για να προσευχηθούν μέσα στην εκκλησία που ανήκει σε όλους τους πιστούς. Η Θεία Λειτουργία θα γίνει, αυτό είναι ξεκάθαρο, ακόμη και στα σύνορα, αν δεν μας επιτρέψουν την είσοδο στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κρις Σπύρου που είναι ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, που έχει συσταθεί εδώ και πέντε χρόνια στην Αμερική.
Ανάμεσα στους πιστούς θα βρίσκονται και ορθόδοξοι ιερείς, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην τέλεση της δοξολογίας. Τόσο οι ιερείς όσο και οι προσκυνητές που θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι, όπως εξήγησε και ο κ. Σπύρου, ανήκουν στα μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας που ζητούν την επαναλειτουργία του σημερινού μουσείου σε ιερό ναό, τον οποίο θα μπορεί ελεύθερα ο κάθε χριστιανός από ολόκληρο τον κόσμο να τον επισκέπτεται και να προσεύχεται ελεύθερα.
«Ο ιερέας που θα είναι μαζί μας δεν χρειάζεται να πάρει κάποια άδεια για να έρθει στο ταξίδι. Ανήκει στην ενορία μας, τον έχουμε πάντα κοντά μας, στηρίζει το μεγάλο μας έργο και μας ευλογεί».
Οι «αγιασοφίτες» εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διεκδικήσουν τη θρησκευτική ταυτότητα του ιερού χώρου, σε περίπτωση που κατά την άφιξή τους στη γειτονική χώρα οι αρχές τούς αρνηθούν την είσοδο στον ιερό ναό ή ακόμη και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
«Η Τουρκία με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, που σημαίνει ότι ως τιμώμενη χώρα θα πρέπει να μας αφήσει να λειτουργήσουμε μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Αν δεν μας το επιτρέψουν ή στη χειρότερη περίπτωση δεν μας αφήσουν να περάσουμε τα σύνορα, τότε ο νομικός μας εκπρόσωπος Αχιλλέας Δημητριάδης θα αναλάβει τη δικαστική αποστολή που του έχουμε αναθέσει» τόνισε ο κ. Σπύρου.
Τον ενθουσιασμό της για το ταξίδι αυτό εξέφρασε στην «Εspresso» η Κυριακή Κονδυλοπούλου, ένα από τα 250 μέλη της αποστολής. «Είναι πολύ σημαντικό για μας να βρεθούμε ανήμερα της γιορτής μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Είμαι πολύ τυχερή που θα βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που θα ζήσουν από κοντά αυτή την ωραία εμπειρία».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ
Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: