Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Εικονικό μουσείο για τον Αλέξανδρο


«Brand name» υψηλής δυναμικής, το οποίο, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται «με τρόπο επικίνδυνο και αλόγιστο για την εξυπηρέτηση ύποπτων σκοπιμοτήτων» αποτελεί, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος είναι χωρίς αμφιβολία η γνωστότερη μορφή της ελληνικής και ίσως και της παγκόσμιας Ιστορίας, είπε η μαθήτρια του Ανδρόνικου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και κατέθεσε μια επιστημονική πρόταση: τη δημιουργία εικονικού μουσείου για το στρατηλάτη.

Με το εικονικό αυτό μουσείο, που προτείνεται να γίνει στις Αιγές, είναι δυνατόν να παρουσιαστεί με μια συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως ελκυστική αντίληψη η πορεία του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο. Επίσης, «όλες εκείνες οι διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού, ο οποίος ονομάζεται ελληνιστικός και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν τη σύγχρονη κοσμοαντίληψη», τόνισε η κ. Κοτταρίδη.

Το εικονικό μουσείο θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στο διαδίκτυο, μέσω της δημιουργίας δικτυακού κόμβου (portal), και στο φυσικό χώρο, στο Μουσείο των Αιγών, μέσω της αίθουσας προβολών ρεαλιστικής απεικόνισης που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Η παρουσίαση των αντικειμένων που σχετίζονται με το στρατηλάτη και την εποχή του από μουσεία της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της υπόλοιπης Ελλάδας «μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα πραγματικής επίσκεψης στους συγκεκριμένους χώρους και μουσεία με άμεσες συνέπειες στην τουριστική κίνηση των αντίστοιχων περιοχών και προσμετρήσιμη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη».

Επιπλέον, η παρουσίαση όσων έγιναν σε ξένα κράτη, όπως στην Περσία, την Αίγυπτο, την Ινδία και το Αφγανιστάν, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο έναυσμα για ενδιαφέρουσες διαπολιτισμικές επαφές και ανταλλαγές. Το μουσείο έχει προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ.

Το όλο πρόγραμμα που παρουσίασε η κ. Κοτταρίδη προβλέπει ενοποιήσεις χώρων, περιφράξεις, αντικαταστάσεις στεγάστρων κ.ά. σε βασικά σημεία των Αιγών. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η ένταξη ανασκαφικού προγράμματος περίπου 500 άσκαφων τύμβων στην περιοχή.

Το πρόγραμμα θα διενεργείται σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και το κοινό θα μπορεί να το παρακολουθεί. «Ο χώρος χρειάζεται μεγάλη κινητικότητα», σχολίασε η αρχαιολόγος. Ολες οι παρεμβάσεις γίνονται με τη λογική της ηπιότητας και της «πράσινης ενέργειας». Η παρουσίαση της μελέτης ωρίμανσης εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του συμβουλίου.

Δυστυχώς, η Βεργίνα με τους 180.000-200.000 επισκέπτες το χρόνο δεν έχει απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη (ούτε ένα λεωφορείο την ημέρα). Επίσης, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: