Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Δημοπρατείται η εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης


Δημοπρατείται, στους επόμενους μήνες, το πρώτο τμήμα της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, από το ΤΙΤΑΝ μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ στο επόμενο έτος αναμένεται η δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος μέχρι την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, καθώς και τριών κόμβων (Πολυγύρου, Αεροδρομίου και Μουδανιών).

Χτες, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ευρεία σύσκεψη για τα έργα υποδομών της περιοχής, υπό την προεδρία του κ. Μαγκριώτη, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιάννη Οικονομίδη, της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας, Μαρίας Λιονή, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Ο κ. Μαγκριώτης επέρριψε σημαντικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για σειρά καθυστερήσεων σε όλα τα ζητήματα υποδομών, ενώ σημείωσε πως αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων.

Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε πως «υπήρξαν προβλήματα στην τελική χωροθέτηση στην περιοχή της Θέρμης, τα οποία λύθηκαν μέσα από την ανοιχτή διαβούλευση. Το έργο θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι πόροι δεν είναι διασφαλισμένοι στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο. Γι’ αυτό θέλουμε να τρέξουμε, να αρχίσει η απορρόφηση όσο πιο γρήγορα γίνεται και ταυτόχρονα δουλεύουμε και για τη δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος, αφού οριστικοποιηθούν η χάραξη και οι μελέτες μέσα στο 2011».

Τρεις δρόμοι

Νωρίτερα πάντως θα δημοπρατηθούν τα έργα σε άλλους τρεις σημαντικούς δρόμους, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τα τμήματα Νέα Σάντα - Εγνατία οδός, Ποτίδαια - Καλλιθέα και παράκαμψη Πολυγύρου. «Δώσαμε προτεραιότητα στα θέματα οδικών αξόνων και οδικής ασφάλειας, ειδικά στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, που έχει πάρα πολλά κυκλοφοριακά φορτία και προβλήματα. Μάλιστα, προγραμματίζουμε τις επόμενες μέρες ευρύτατη σύσκεψη γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Περιφερειακή τάφρος

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης την άμεση χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης, που μελέτησε εδώ και χρόνια ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, αλλά παρέμενε στα χαρτιά.

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο κ. Μαγκριώτης παραδέχτηκε πως η περιοχή είναι «ανοχύρωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα» και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί το συνολικό πρόγραμμα των έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας που θα χρηματοδοτηθούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατασκευή συμπληρωματικού αποχετευτικού δικτύου, όπως και υποδομών υποστήριξης της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: