Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Γυαλιά - καρφιά το κέντρο της πόλης της Καβάλας από κουκουλοφόρους

Πρωτοφανή σε όγκο και μαζικότητα χτυπήματα σε τράπεζες της Καβάλας, είχαμε χθες το βράδυ στις 9.30 ακριβώς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από αυτόπτες μάρτυρες, γύρω στους 40 κουκουλοφόρους νεαρής ηλικίας ξεκίνησαν από το πάρκινγκ της Ροδόπης και κατευθυνόμενοι οι μισοί στην Βενιζέλου και οι άλλοι μισοί στην Ερυθρού Σταυρού, έσπασαν τα τζάμια τεσσάρων τραπεζών και του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πέταξαν στο εσωτερικό των τραπεζών βόμβες Μολότωφ. Οι φωτιές προξένησαν σημαντικές ζημιές στις Τράπεζες ALPHA και Κύπρου και στο Ταχυδρομικό ταμιευτήριο και λιγότερες στην Εθνική και στην FBBank.

Στη διασταύρωση της Βενιζέλου με την Δαγκλή κατέβαινε αυτοκίνητο της ΟΠΚΕ με 4 αστυνομικούς, στους οποίους οι κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες Μολότοφ ακινητοποιώντας τους. Το περιπολικό τυλίχτηκε στις φλόγες και ευτυχώς εκείνη την ώρα είχε έρθει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και την έσβησε. Μετά τα χτυπήματα, οι κουκουλοφόροι χάθηκαν στα στενά, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχε και η αστυνομία, κατευθύνθηκαν στο ΤΕΙ.

Σε όλη τους την διαδρομή οι κουκουλοφόροι πετούσαν κάδους απορριμμάτων μέσα στους δρόμους και τους έβαζαν φωτιά. Όλα τα επεισόδια δεν κράτησαν πάνω από 10 λεπτά, ενώ επικράτησε χάος από τους συναγερμούς των τραπεζών που χτυπούσαν και κάποια δακρυγόνα που έπεσαν. Η περιοχή μετά από αυτά θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ σιγά-σιγά άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος που ρωτούσε να μάθει τι έγινε. Οκτώ άνδρες της ΠΥ με επικεφαλής τον διοικητή Παναγιώτη Ντικούδη ξεκίνησαν να σβήνουν τις φωτιές στις τράπεζες, βοηθούμενοι και από εθελοντές πυροσβέστες.

Δεκάδες καταστηματάρχες που βρέθηκαν στην περιοχή, ανάσαναν ανακουφισμένοι αφού δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα άλλο κατάστημα. Πάντως κίνδυνος υπήρξε για σπίτια και γραφεία που βρίσκονται πάνω από τις τράπεζες, αφού αν επεκτεινόταν η φωτιά η κατάσταση θα ήταν δύσκολη. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και όπως δήλωσε στην "Ε", ήταν ιδιαίτερα αυτά τα επεισόδια. "Δεν ήταν μια απλή εκδήλωση μίσους προς το σύστημα και τους τραπεζίτες, είπε, αλλά μια πολύ επικίνδυνη ενέργεια σε βάρος αθώων πολιτών. Οι κατοικίες που υπάρχουν πάνω από τις τράπεζες, κινδύνευσαν άμεσα. Η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις. Περιμένω από την αστυνομία να αντιδράσει σωστά, και η κοινωνία μας να καταλάβει τι είναι εκείνο που ωθεί αυτά τα παιδιά στο πολιτικό περιθώριο".

Χαρακτήρισε δε κακουργηματικές τις πράξεις χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση, ενώ δεν γνώριζε αν είχε επέμβει η εισαγγελέας για να ερευνήσει την πληροφορία ότι οι κουκουλοφόροι είχαν μπει στο ΤΕΙ.

Δηλώσεις έκανε και ο αστυνομικός διευθυντής Παρασκευάς Μαραπίδης που μίλησε για ομάδα 15-20 νεαρών κουκουλοφόρων ατόμων που ήρθαν από την Δαγκλή, με προφανή σκοπό να κάνουν ζημιές στις τράπεζες. "Περιπολικό της ΟΠΚΕ που εκείνη την στιγμή έκανε περιπολία τους αντιλήφθηκε στην γωνία της Δαγκλή, αλλά ενώ κινήθηκε εναντίον τους πέταξαν 4 Μολότωφ και τους σταμάτησαν, είπε ο κ. Μαραπίδης. Τους κυνήγησαν οι άνδρες της ΟΠΚΕ, αλλά οι κουκουλοφόροι χάθηκαν μέσα στα στενά. Οι πληροφορίες που έχουμε για κατεύθυνση προς το ΤΕΙ ερευνώνται. Όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν περισυνελέγησαν και θα αξιοποιηθούν". Εδώ να σημειώσουμε ότι στην σπασμένη τζαμαρία του Ταχυδρομείου βρέθηκαν και ίχνη αίματος που μπορούν να αξιοποιηθούν.


Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμη ο υπερνομάρχης Κώστας Τάστης, ο διευθυντής της νομαρχίας Κίμων Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Χριστόδουλος Μιχαλάκης, Τάσος Χατζηαναστασίου, υπάλληλοι των τραπεζών και πολλοί συμπολίτες μας, που σχολίαζαν ποικιλοτρόπως τα πρωτοφανή γεγονότα. Μετά την κατάσβεση από την Π.Υ. ξεκίνησε ο καθαρισμός των χώρων και των πεζοδρομίων από τις σπασμένες τζαμαρίες, ενώ και η υπηρεσία καθαριότητας επενέβη για να μαζέψει τους κάδους και τα σκουπίδια που σκορπίστηκαν στους δρόμους. Εκεί και η Δημοτική Αστυνομία, άνδρες της οποίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε τα μεσάνυχτα και σήμερα το πρωί θα μετρηθούν οι ζημιές, ενώ τα καταστήματα των τραπεζών φυλάσσονταν όλη νύχτα από την αστυνομία και ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι.

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Πηγή: Εβδόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: