Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Οι Τούρκοι διεκδικούν τον Αγιο Νικόλαο ή αλλιώς Σάντα Κλάους


Χριστουγεννιάτικες ...αντιδικίες

Εναν Ελληνα άγιο διεκδικεί μια μουσουλμανική χώρα, η οποία ανακατεύει την ανατολική και τη δυτική χριστιανική παράδοση για λόγους που φαίνονται να σχετίζονται με τον τουρισμό. Εξ ου και το «ανακάτεμα» των δογμάτων.

Οπως λένε τα ελληνικά κάλαντα, ο Αγιος Βασίλης έρχεται από την Καισάρεια. Για κάποιους άλλους, έρχεται από το Ροβανιέμι. Αλλά υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή: πως έρχεται από το Μπάρι, αν και γεννήθηκε και πέθανε στο Ντέμρε της Τουρκίας, γνωστό παλαιότερα ως Μύρα.

Ανάλογα με το χριστιανικό δόγμα στο οποίο ανήκει ο καθένας, δίνει και άλλο όνομα στον αγαπημένο άγιο των παιδιών: Αγιος Βασίλης για τους ορθόδοξους και Σάντα Κλάους (ή Αγιος Νικόλαος) για τους καθολικούς και λοιπούς. Μάλιστα, ο Σάντα Κλάους δε φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά, αλλά τα Χριστούγεννα.

Ο Σάντα Κλάους, λοιπόν, ή Αγιος Νικόλαος της Δύσης καταγόταν από την Ανατολή. Και η Τουρκία, μια χώρα μουσουλμανική, στην οποία δε γιορτάζονται Χριστούγεννα, ετοιμάζεται να ζητήσει πίσω τα λείψανά του. Σύμφωνα με το BBC, ο καθηγητής Νεβζάτ Τζεβίκ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να φροντίσει ώστε τα οστά του αγίου να επαναπατριστούν.

Ο Αγιος Νικόλαος είχε γεννηθεί στην τότε ελληνική πόλη Μύρα, κατά τον τρίτο μεταχριστιανικό αιώνα και ήταν επίσκοπος της περιοχής. Ηταν ένας μεγάλος συμπαραστάτης των φτωχών. Λέγεται πως έκανε θαύματα, έδινε κρυφά χρήματα σε όσους είχαν ανάγκη και ότι, μάλιστα, σε κάποια περίπτωση μπήκε από την καμινάδα για να τα αφήσει. Μετά θάνατον αναγορεύτηκε άγιος από την Εκκλησία.

Τον 11ο αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Αραβες. Τότε, Ιταλοί ναυτικοί πήραν κρυφά τα οστά του αγίου και τα μετέφεραν στο Μπάρι σε εκκλησία του οποίου φυλάσσονται από το 1087. Ακόμη και χωρίς τα λείψανά του, ωστόσο, το χωριό Ντέμρε διατυμπανίζει παντού ότι είναι η γενέτειρά του. Ενας πλαστικός Αγιος Βασίλης με πλήρη «εξάρτυση» υποδέχεται τους επισκέπτες δίπλα στα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας που είχε ανεγερθεί στη μνήμη του. Τουρισμό αναζητούν οι κάτοικοι - αλλά γιατί να εμπλέκονται και οι κυβερνήσεις σ' αυτά;

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: