Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ωσεί παρών!

* Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ντίνου Ηλιάδη, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής και το οποίο γράφτηκε προτού γίνει γνωστή η αποτρόπαια πράξη της σύλησης του τάφου του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου:

Πρόεδρε μου, οι καιροί άλλαξαν. Θυμάσαι που ο Μακάριος πρόσφερε "κλάδον ελαίας"; Ε, εμείς τώρα επαναφέρουμε την αντιπαράθεση της δεκαετίας του '70 και προωθούμε την...ενότητα, αναζωπυρώνοντας - με τη συμβολή του ΡΙΚ - τα μίση και τα πάθη εκείνης της περιόδου.

Εσύ, Πρόεδρε, δεχόσουν την αντίθετη άποψη (ακόμη και μέσα στο Υπουργικό σου Συμβούλιο) και ενίοτε φρόντιζες να αποκαθιστάς κι αυτούς που ύπουλα αντιπάλευαν τις θέσεις σου. Αυτά τα ξεπεράσαμε, προσαρμοστήκαμε κι εμείς στα νέα πολιτικά ήθη και νοοτροπίες. Όσους έχουν διαφορετική γνώμη, ακόμη και διαφορετικό ύφος και στυλ, τους καθαιρούμε, τους αφαιρούμε τον λόγο ή τους "στιγματίζουμε" σαν απορριπτικούς!

Παρεμπιπτόντως, οι πολιτικοί σου αντίπαλοι σε "αποκατέστησαν" μεταθανάτια: Δεν σε θεωρούν πια τον απορριπτικό ηγέτη που δεν ήθελε λύση, αλλά τον Πρόεδρο που κληροδότησε στον διάδοχο του σωρεία υποχωρήσεων, όπως η παραμονή εποίκων, η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος κ.τ.λ. Τώρα, ο Πρόεδρος μας διαπραγματεύεται πάνω σε ό,τι κληρονόμησε και μάλιστα αγωνίζεται, λέει, να διορθώσει τα λάθη των προκατόχων του!


Θυμάσαι, Πρόεδρε, τον Σουηδό κ.Μπιλντ; Δέχτηκες "τα εξ αμάξης" τότε από τον κ.Αναστασιάδη και τον κ.Χριστόφια για λόγου του. Θα (ξανα)πεις: "Σπουδαία τα λάχανα!". Ε, σε πληροφορώ ότι αποκαταστήσαμε άριστες σχέσεις με τον κ.Μπιλντ! Μέχρι τον βασιλέα της χώρας έφτασε ο Πρόεδρος μας, για να ξορκίσει..."πάσα κακόν"!

Το ίδιο και με τους Βρετανούς, που επί προεδρίας σου μας έκαναν τη ζωή δύσκολη. Προφανώς αντελήφθησαν το λάθος τους και τώρα μας αγαπούν και μας εκτιμούν...τα μάλα! Γι'αυτό μας βεβαίωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όταν ο Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκανε δηλώσεις στη "Χαραυγή"(!) και μίλησε για τον "φίλο Δημήτρη Χριστόφια"! Ο Πρόεδρος, λοιπόν, εξήγησε στους απορημένους δημοσιογράφους: "Έχει κτιστεί και μια φιλία, ρε παιδιά. Θέλει να βοηθήσει ο άνθρωπος! Δεν είναι τυχαίο που μιλά για τον φίλο του Δημήτρη Χριστόφια!" (εσένα, Πρόεδρε, σε είπε ποτέ Εγγλέζος Πρωθυπουργός "φίλο του";)

Μάλιστα, οι καρποί της επίσκεψης μας στον Σουηδό βασιλέα και της φιλίας που "κτίσαμε" με τον κ.Μπράουν, αποδείχθηκαν περίτρανα στις Βρυξέλλες την εβδομάδα που πέρασε! Οι υπουργοί Εξωτερικών της προεδρεύουσας Σουηδίας και της Βρετανίας, Μπιλντ και Μίλλιμπαντ, πάσχισαν να μας περιποιηθούν! Δεν φαντάζεσαι πόσο βοήθησαν στη διατύπωση των Συμπερασμάτων! Ίσως σου το περιγράψει κάποτε ο Μάρκος Κυπριανού...

Και το κλίμα στην Ευρώπη άλλαξε. Δεν συμπεριφέρονται πια με ψυχρότητα, όπως επί Προεδρίας σου. Τώρα μας αντιμετωπίζουν θερμά έως ζεματιστά! Το έδειξε η...καυτή Σύνοδος των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Τρίτη. Κύπρος και Ελλάδα βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή έξαρση καυτής αλληλεγγύης από τους υπόλοιπους εταίρους!

Όσο για το Εθνικό Συμβούλιο, τώρα φαίνεται πως λειτουργεί άψογα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο κ.Αναστασιάδης και κανονικά συμμετέχει και παράπονο δεν έχει. Η δε χαρά του για τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα είναι τέτοια, που προχθές στο Λονδίνο δεν συγκρατήθηκε και αποκάλεσε τον κ.Ταλάτ "His Excellency"!

Θυμάσαι, Πρόεδρε, κι εκείνη την υπόθεση με την ατμοπλοϊκή σύνδεση Λατάκειας - Αμμοχώστου, για την οποία επέρριπταν σ'εσένα την ευθύνη; Ε, λοιπόν, οι κρουαζιέρες συνεχίζονται κανονικά, μόνο που τώρα ούτε ο Συναγερμός δυσφορεί ούτε το ΑΚΕΛ χολοσκά!

Πρόεδρε μου, μην ερμηνεύσεις τον σαρκασμό μου σαν ένδειξη φαιδρότητας. Πικρία είναι από την ανάγκη να διαλαλείς συνεχώς τα αυτονόητα. Πράγματι, θα ήθελα το γράμμα που σου απευθύνω να είναι χαρούμενο και αισιόδοξο. Δεν μπορεί όμως να είναι βάσιμα τέτοιο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ζοφερά και οι προοπτικές φαντάζουν καταθλιπτικές. Οι καιροί ου μενετοί! Αιτία του ζόφου είναι όχι μόνο η πάγια θρασύτητα της Τουρκίας, που θέλει το νησί μας φέουδο της, αλλά και η δική μας ακατανόητη εμμονή να τρέφουμε και να τρεφόμαστε με ψευδαισθήσεις. Και κυρίως να αυταπατώμεθα ότι, συνομιλώντας με τον Ταλάτ, διαπραγματευόμαστε τη λύση του Κυπριακού!


Μας λείπεις, Πρόεδρε. Μας λείπει η ποιότητα σου, ο πολιτικός σου πολιτισμός, η πατριωτική σου έμπνευση, το καθοδηγητικό σου όραμα. Ωστόσο, ωσεί παρών, εκτρέφεις καθημερινά τη μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας μας: Την εμπιστοσύνη που εσύ αταλάντευτα έτρεφες στην ευθυκρισία του λαού. Φτάνει να ερωτηθεί ο λαός...

Πηγή: Χριστόφιας Watch

* Πρόκειται για την Κυπριακή έκδοση της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: