Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Οι τρεις όροι για την FYROM και η επιτυχία Σαμαρά


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει από το Μάιο του 1990 με δημόσιες ανακοινώσεις τα Σκόπια (που ανήκαν ακόμα τότε στην ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία) ότι έπρεπε να τερματίσουν την προκλητική προπαγάνδα.

Ένα χρόνο αργότερα όλοι προέβλεπαν τη διάλυση της χώρας του Τίτο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3 Δεκεμβρίου 1991 δήλωνε στους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων στις Βρυξέλλες ότι είναι "μέτρο σύνεσης" η αναγνώριση της Κροατίας και της Σλοβενίας, θεωρώντας βέβαιη τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Την επόμενη μέρα το υπουργικό συμβούλιο προχωρεί σε ανάλογες διαπιστώσεις και καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να δώσει τη μάχη. Στις 16 Δεκεμβρίου η μάχη θα είναι νικηφόρα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της τότε ΕΟΚ την πρώτη ελληνική επιτυχία στο Μακεδονικό μετά από 45 χρόνια!

Η τότε ΕΟΚ αξιώνει από τα Σκόπια για την αναγνώριση τους να δώσουν συγκεκριμένες πολιτικές και συνταγματικές εγγυήσεις:

α) ότι δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας

β) ότι θα τερματίσουν κάθε πράξη εχθρικής προπαγάνδας και την επίκληση ανύπαρκτων μειονοτικών προβλημάτων και

γ) ότι δεν θα χρησιμοποιούν όνομα που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας.

Ο τρίτος όρος απέκλειε, συνεπώς, κατηγορηματικά τη χρήση του όρου Μακεδονία, δηλαδή εκείνου που θα συνιστούσε επεκτατισμό κατά της Ελλάδας. Και επιπλέον η Ελλάδα ήταν αποκλειστικά αρμόδια -μόνη αυτή- να θέσει βέτο και να απορρίψει και οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα έκρινε η ίδια ότι αποτελεί απειλή εναντίον της.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1991 ο τότε Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καραμανλή χαρακτηρίζει δημοσίως την επίτευξη των τριών όρων ως "μεγάλη εθνική επιτυχία" και εκφράζει τη βεβαιότητα του πως την ίδια άποψη "συμμερίζεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός", ενώ το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του κρίνει την απόφαση ως "θετικό γεγονός".

Σχόλια με τον ίδιο πανηγυρικό τόνο δημοσίευαν και όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες. Αλλά και δύο ημέρες αργότερα το υπουργικό συμβούλιο, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά, τονίζει ότι οι τρεις όροι ικανοποιούν την ελληνική κυβέρνηση με την αλλαγή του ονόματος "Μακεδονία" που έχει γεωγραφική και όχι εθνική υπόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: