Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο Σαμαράς είναι ακραίος. Θα ταίριαζε στον ΛΑΟΣ - Ιλχάν στο "Θέμα"


Ο Αχμέτ Ιλχάν, δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την αρχηγία της ΝΔ, καθώς θεωρεί πως έχει προσφέρει σημαντικό έργο στα θέματα που αφορούν την μειονότητα, από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών. Αντίθετα, δεν επιθυμεί να δει στο τιμόνι της παράταξης τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς «δεν ασπάζομαι τις ιδέες του στα μειονοτικά ζητήματα. Τον θεωρώ ακραίο. Πιστεύω πως κινείται προς τον ΛΑΟΣ και όχι προς την Κεντροδεξιά»

Συνέντευξη του μουσουλμάνου πρώην βουλευτή της ΝΔ, Αχμέτ Ιλχάν στον Χρήστο Μπόκα για το «Πρώτο Θέμα»

-Μπορεί να μην καταφέρατε να εκλεγείτε βουλευτής, ωστόσο πήρατε από τους πρώτους θέση στις εσωκομματικές διεργασίες της Ν.Δ. Γιατί στηρίζετε την κυρία Μπακογιάννη;

"Στηρίζω την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη γιατί μου το ζήτησε η ίδια. Άλλωστε δεν θα ήθελα με τίποτε να αναλάβει πρόεδρος ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αναστείλω οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο κόμμα."

-Για κάποιους το γεγονός ότι στηρίζετε την κυρία Μπακογιάννη δεν είναι τόσο θετικό για εκείνη. Σας έχουν κατηγορήσει πολλοί για τις θέσεις σας, όπως π.χ. ότι η μειονότητα είναι «τουρκο-μουσουλμανική». Συμμετείχατε και σε επιτροπές της Τουρκικής Βουλής...

"Πριν από κάθε μου κίνηση ενημέρωνα το κόμμα μου. Ήταν όλα είς γνώσιν της Ν.Δ. Οι κατηγορίες εκείνης της εποχής ήταν προβοκάτσια από το τουρκικό προξενείο γιατί τους χαλούσα τα σχέδια. Μαύρο πρόβατο είμαι για την Τουρκία και όχι για την Ελλάδα."

-Γιατί δεν θέλετε τον κ. Σαμαρά;

"Δεν ασπάζομαι τις ιδέες του στα μειονοτικά ζητήματα. Τον θεωρώ ακραίο. Πιστεύω πως κινείται προς τον ΛΑΟΣ και όχι προς την Κεντροδεξιά. Έχει κακή μαρτυρία ο κ. Σαμαράς στη μειονότητα. Μάλιστα το 1991, που ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε καταστρέψει θρησκευτικά μνημεία της μειονότητας. Από την άλλη στηρίζω την κυρία Μπακογιάννη για την πολιτική ισοπολιτείας που υιοθέτησε, όπως είχε. κάνει και ο πατέρας της ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πιστεύω ότι θα υποστηρίζει περισσότερο τη μειονότητα"

-Ή κυρία Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία πέντε χρόνια. Τι έκανε για τη μειονότητα;

"Η κυρία Μπακογιάννη εισηγήθηκε στο υπουργείο Παιδείας την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως μάθημα επιλογής στα δημόσια ελληνικά σχολεία της Δυτικής Θράκης και όχι μόνο στα μειονοτικά. Καθιέρωσε ποσοστό 5% για να εισαχθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα παιδιά της μειονότητας μέσω ΑΣΕΠ, ενώ έφερε και νόμο περί διοίκησης και διαχείρισης των βακουφιών, ο οποίος εκκρεμούσε 20 χρόνια. Στήριξε τη μειονοτική εκπαίδευση με υποδομές και εξοπλισμό. Παρείχε οικονομική στήριξη ώστε να έρθουν σχολικά εγχειρίδια από την Τουρκία στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Τέλος, δρομολόγησε το θέμα του μουφτή και αν δεν την προλάβαιναν οι εκλογές, σύντομα θα είχαμε την εκλογή και όχι τον διορισμό του θρησκευτικού μας ηγέτη. Η κυρία Μπακογιάννη άλλωστε ήταν υπέρ της κατάργησης της σαρίας. Να αφαιρεθούν δηλαδή οι δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή ώστε να μπορεί να εκλέγεται.”

Πηγή: NewsTime

Δεν υπάρχουν σχόλια: