Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Τρείς εκθέσεις στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο Ε. Βενιζέλος


Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και για την επέτειο του «Όχι»

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με θέμα: «Τα Απελευθερωτικά Κινήματα στη Μακεδονία από το 1821 μέχρι και την Απελευθέρωσή της» μαζί με άλλες δύο μόνιμες εκθέσεις, πραγματοποιήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και για την επέτειο του «Όχι» που άρχισαν από χθες στην πόλη. Μαζί με την περιοδική έκθεση ο υπουργός εγκαινίασε και τις εκθέσεις με τίτλο: «Ιστορικές Μνήμες από τη Νεότερη Ιστορία» και «Γκαλερί Ταγμάτων Αριστείας, Στρατιωτικών Μεταλλίων και Όπλων».

Στους δύο ορόφους του μουσείου εκτίθενται μεταξύ άλλων μοναδικά πολεμικά κειμήλια, ενθυμήματα από τα πεδία των μαχών, λάφυρα, όπλα, έντυπο υλικό και φωτογραφίες που αποθανατίζουν τις κακουχίες και τους νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού. Ξεχωρίζει η ελληνική σημαία - κειμήλιο που υψώθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανήμερα της απελευθέρωσης, στις 26 Οκτωβρίου 1912, όταν μπήκε νικηφόρος στην πόλη ο ελληνικός στρατός.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη διπλή επέτειο, υπενθύμισε ότι το 2012 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη εκτός από το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου διαθέτει και πλήθος άλλων μουσείων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτές, εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών αρχών, κ.α.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: