Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Κτηνοτρόφοι: Πρωθυπουργέ υποφέρουμε, σου παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα


ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Ο κ. Χατζηγάκης έλυσε το πρόβλημα των αγροτών που ασχολούνταν με το βαμβάκι και το καλαμπόκι, ικανοποίησε τον κάμπο και δρέπει τις δάφνες του…

Τελικά όποιος κατεβαίνει στους δρόμους κάτι κερδίζει, θα μας αναγκάσουν να κάνουμε το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι

Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις στο τέλος του Αυγούστου για να ακουστούν και οι αγωνίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Συνθήκες αξιοπρεπούς ζωής διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι, ένας κλάδος που άλλοτε ήταν καλά οικονομικά και τώρα με δυσκολία ανταπεξέρχεται στα έξοδα, ενώ τα προβλήματα πιέζουν.

Ο Δημήτρης Καμπούρης εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής, εξελέγη εδώ και 6 μήνες πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κατά τη συγκρότηση σε σώμα της διοίκησης της Ένωσης που έγινε στο Αγρίνιο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αντιπρόεδροι της ΠΕΚ ορίστηκαν οι κ.κ. Τάκης Λειβαδίτης (Δράμα), Γιάννης Γκρίνιας (Μαγνησία), Τάκης Μολώνης (Αιτωλοακαρνανία), Τάκης Στέφας (Κορινθία), Κώστας Θεοδωρόπουλος (Ηλεία), Γεράσιμος Λιώλης (Πρέβεζα), Θανάσης Ασπρουλάκης (Φθιώτιδα) και Θύμιος Μπαροξής (Αρκαδίας), γραμματέας ο Γιάννης Παναγιωτίδης (Θεσσαλονίκη), ταμίας ο Στέργιος Κύρτσος (Ημαθία) και μέλη οι Γιάννης Παππάς (Θεσπρωτία), Νίκος Μπαλάσκας (Λάρισα), Αλέκος Παπαδόπουλος (Βοιωτία) και Μαργαρίτα Αργυράκου (Βοιωτία).


Βλέπουμε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι δεν μπήκαν στο πακέτο του κ. Χατζηγάκη, τι γίνεται κύριε πρόεδρε;

-Προσπαθούμε για άλλη μια φορά να φέρουμε στην επικαιρότητα τα θέματα και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, γιατί τα αιτήματά μας μένουν ως έχουν, ανικανοποίητα.

Δηλαδή από την προηγούμενη φορά που συζητήσαμε δεν έχει γίνει τίποτα;

-Tίποτα δεν έχει γίνει, εξαγγελίες, απλές υποσχέσεις, λόγια συμπάθειας, τα προβλήματα εξετάζονται, θα βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε, όλο από αναβολή σε αναβολή και μάλιστα είχαμε ζητήσει, τώρα ετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις, με επιστολή μας ως πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων, δηλαδή κτηνοτρόφοι της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και τα λοιπά, είχαμε ζητήσει άμεση συνάντηση με τον κ. Καραμανλή για να ακούσει τα προβλήματα από εμάς τους ίδιους και όχι από τους υπουργούς του, στείλαμε μια επιστολή που είχαμε στείλει και παλιότερα, οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Καραμανλής έδειξε ένα ενδιαφέρον, κάλεσε τον κ. Χατζηγάκη κατόπιν της επιστολής που στείλαμε και συζήτησε τα θέματα των κτηνοτρόφων, αλλά δυστυχώς η γραπτή επιστολή ως απάντηση του κ. Χατζηγάκη στην επιστολή μας δεν μας ικανοποιεί γιατί μαίνεται στο ίδιο ύφος και επίπεδο με αυτά που μας έλεγε, δηλαδή, ναι συμπαθούμε τους κτηνοτρόφους, συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό τα προβλήματα και εξετάζονται τα παρακάτω μέτρα…, δηλαδή αυτά που μας λέει κάθε φορά, τα επαναλαμβάνει και γραπτώς, προφανώς θα τα είπε και στον κ. Καραμανλή που προφανώς δεν ξέρει και όλα τα προβλήματα και δικαιολογημένα δεν ξέρει όλα τα προβλήματα του κόσμου και απαντούμε και εμείς με καινούρια επιστολή και του λέμε κ. πρωθυπουργέ οι υπουργοί σας, σας παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα με την οποία παραπλανούν όχι μόνο εσάς αλλά και εμάς. Εμείς επιμένουμε στην άμεση συνάντηση μαζί σας και ζητούμε τον άμεσο καθορισμό της.

Αυτά τα οποία είχαν υποσχεθεί, δηλαδή από τα 500 εκατομμύρια που είχανε δώσει στους αγρότες, είχανε υποσχεθεί 100 εκατομμύρια στους κτηνοτρόφους.

-Τα είχε εξαγγείλει και τα αναίρεσε δυστυχώς και τώρα εμείς επιμένουμε σε αυτά, είμαστε ένας κλάδος που παραμένει με έντονο το πρόβλημα, συνεχίζουν τα προβλήματα. Οι τιμές συνεχίζουν και είναι πάρα πολύ χαμηλές, είναι τιμές 15ετίας, τρία χρόνια είμαστε στους δρόμους, η οικονομική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου, όλοι είναι υπερχρεωμένοι και λέμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια δημοσιοποίησης των προβλημάτων και να απαιτήσουμε την λύση τους. Σκεπτόμαστε πάντως να γίνουν κάποιες κινητοποιήσεις προς το τέλος Αυγούστου.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κτηνοτρόφοι πώς αντέχουν, είναι κάποιοι που παρατάνε το επάγγελμα, τι στοιχεία έχετε;

-Όπου και αν βρεθείς και όπου και αν σταθείς ακούς για κοπάδια τα οποία πουλιούνται. Συνεχώς πουλιούνται κοπάδια, δηλαδή βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας και απόγνωσης, με έντονα πλέον οικογενειακά προβλήματα. Φανταστείτε τώρα οικογενειάρχες άνθρωποι να μην έχουν τα απαιτούμενα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που έχουν στην διατροφή του κοπαδιού έχουν και οικογενειακά πλέον, προβλήματα και μπροστά στην πίεση και στους καθημερινούς καυγάδες και στο οικονομικό αδιέξοδο οι περισσότεροι πουλάνε τα κοπάδια τους. Δεν υπάρχουν αγοραστές και αναγκαζόμαστε να υπερχρεωνόμαστε, να είναι όλοι χρεωμένοι, ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό, ίσως είναι αυτοί οι παλιοί, οι παραδοσιακοί, που δεν έχουν μπει και σε προγράμματα, που ακόμα μπορούν και στέκονται.

Κατά τα άλλα, όλα αυτά τα μεγαλόστομα που ακούγονται περί, προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, στήριξης του αγρότη, του κτηνοτρόφου επιχειρηματία, με καινούρια αρμεκτήρια, με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, θα καταντήσουν κενό γράμμα; Τα ρωτάω αυτά γιατί ο μέσος Έλληνας πολίτης αρνείται να καταλάβει ότι, η ελληνική πολιτεία θέλει να καταστραφεί η ελληνική κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι;

-Ίσως να μην ξέρουν και οι ίδιοι τι θέλουν, ίσως οι διαχειριστικές τους δυνατότητες και ικανότητες να είναι τέτοιες που να μην μπορούν να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν για το μέλλον αυτής της κοινωνικής τάξης. Άνθρωποι που δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και προφανώς πώς είναι δυνατόν να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν για την ζωή κάποιων ανθρώπων, το αντικείμενο των οποίων δεν το ξέρουν καλά. Τι να ελπίζουμε δηλαδή από τον κ. Χατζηγάκη; Ο υπουργός έλυσε το πρόβλημα των αγροτών που ασχολούνταν με το βαμβάκι και το καλαμπόκι, ικανοποίησε τον κάμπο και δρέπει τις δάφνες του. Νομίζει ότι είναι επιτυχημένος υπουργός, έχει τον αέρα του επιτυχημένου υπουργού και όλους τους άλλους μας αγνοεί. Και δυστυχώς έχει αποδείξει στην πράξη, ότι όσους βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν δυναμικά και βγαίνουν και κάθονται και διαμαρτύρονται, παίρνουν και κάτι, κάτι κερδίζουν. Ε, λοιπόν εκεί θα μας οδηγήσουν και εμάς.

Αυτό κατάλαβα και εγώ, τα 100 εκατομμύρια που ήταν για τους κτηνοτρόφους, πήγαν και μοιράστηκαν σε εκείνους τους οποίους βγήκαν και διεκδικούσαν για τα δικά τους προϊόντα.

-Οι οποίοι παραγωγοί βγήκαν στον δρόμο και είπαν εμείς δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε. Ακολούθησε αυτήν την πολιτική, δώσε και εμένα μπάρμπα, δώσε και μένα μπάρμπα, τα πήρανε όλα και δεν έμειναν για εμάς.

Δεν είναι όμως πολιτική αυτό.

-Καθόλου, είναι ένας πρόσκαιρος σχεδιασμός, είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση και δεν είναι μια μακρόπνοη πολιτική.

Δηλαδή το Σάββατο θα αποφασίσετε αν υπάρξουν κινητοποιήσεις προς το τέλος του Αυγούστου

-Τουλάχιστον αυτή θα είναι η πρόθεση των περισσοτέρων, προς το τέλος Αυγούστου να ξεκινήσουμε νέες κινητοποιήσεις οι οποίες αυτήν την φορά πρέπει να έχουν μαζικό, δυναμικό χαρακτήρα. Τώρα αν θα είναι κεντρικές ή περιφερειακές θα το κρίνουμε».

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: