Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Χαλκιδική "Εμφύλιος" για τα σκουπίδια


Φουντώνει η κόντρα για τα απορρίμματα στη Χαλκιδική, καθώς ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πολυγύρου δεν δέχεται τα σκουπίδια των δήμων της Βόρειας Χαλκιδικής, όπου ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ανάλογη υποδομή.

Σήμερα τα σκουπίδια της Αρναίας και της Παναγίας εξακολουθούν να αποτίθενται σε χωματερές, ενώ μετά τη φωτιά στη χωματερή Ιερισσού ο δήμος σύναψε σύμβαση εκατό ημερών για τη μεταφορά των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης -που όμως λήγει το Σεπτέμβριο.

Με επιστολή του στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Πολυγύρου, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Αρναίας Θεόφιλος Κασκέτης ζητά ως προσωρινή λύση, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων στη βόρεια Χαλκιδική να μεταφερθούν σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

“Εμείς ακολουθούμε πιστά τον περιφερειακό σχεδιασμό, δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε. Δεν είναι ευθύνη μας το γεγονός ότι δεν προχώρησε ο ΧΥΤΑ Βόρειας Χαλκιδικής. Ας φροντίσει ο καθένας να κάνει ό,τι προβλέπεται για να λύσει το πρόβλημα”, απαντά ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πολυγύρου Ευθύμης Καρανάσιος. “Τα σκουπίδια της Ιερισσού πηγαίνουν αυτήν τη στιγμή στη Μαυροράχη. Για να δεχτούμε εμείς τα απορρίμματα των δύο άλλων δήμων, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη”.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

“Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου έχει έκταση 60 στρεμμάτων και προβλέπεται να αποτίθενται μόλις 6.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως. Χώρος υπάρχει και για τα απορρίμματα της Βόρειας Χαλκιδικής, διάθεση δεν υπάρχει” λέει στη “Μ” ο κ. Κασκέτης.

“Ζητήσαμε την αλληλεγγύη από άλλους ΟΤΑ της Χαλκιδικής, αλλά μας γύρισαν την πλάτη”, σημειώνει από την πλευρά του δήμαρχος Σταγίρων - Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Αρναίας, επιρρίπτει την ευθύνη της μη λειτουργίας του στην κεντρική διοίκηση, την οποία καλεί “να βρει λύση στο πρόβλημα”.

ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Γιώργος Τσιότρας ξεκαθαρίζει στη “Μ” ότι η ευθύνη υλοποίησης των ΧΥΤΑ ανήκει στους φορείς διαχείρισης. “Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε, διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση” σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι άλλοι τρεις φορείς διαχείρισης κινήθηκαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν τρεις ΧΥΤΑ στο νομό Χαλκιδικής. Πάντως, ο κ. Τσιότρας καλεί τους δύο φορείς διαχείρισης να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους, καταλήγοντας σε μια αντίστοιχη σύμβαση με αυτήν που συνάφθηκε με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Πηγή: Μακεδονία

ΧΥΤΑ μπορεί να μην έφτιαξαν στη Βόρεια Χαλκιδική, αλλά έφτιαξαν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων... για τον Πολύγυρο.

Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται.

Η κουτοπονηριά έχει και όρια.

Να γιατί χρειάζεται ένας Νομάρχης Πολυγυρινός στις επόμενες εκλογές, για να σταματήσουν αυτά τα τοπικιστικά παιχνιδάκια.

Σκέφτηκαν μήπως αν φέρουν τις συσκευασίες από τα οξέα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό των μεταλλευμάτων του Στρατωνίου, ότι θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και ο Ολύνθιος Ποταμός;

Δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ούτε ένα απορριμματοφόρο από την Βόρεια Χαλκιδική στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: