Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Φυγή μέσω των πρόωρων εκλογών σχεδιάζει ο κ. Καραμανλής


του Σπύρου Γκουτζάνη

Συνθήκες πρόωρων εκλογών διαμορφώνει η κυβέρνηση με πιθανότερο χρόνο το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα που έρχονται τον Χειμώνα.

Μία φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Βαγγέλη Αντώναρου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που άρχισε εσπευσμένα την Πέμπτη έδωσε βάση για να φουντώσουν τα εκλογικά σενάρια. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο» ανέφερε ο κ. Αντώναρος και η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι ο μόνος τρόπος να αποτρέψει η κυβέρνηση την μακρά προεκλογική περίοδο είναι να κάνει εκλογές νωρίτερα. Στην εντύπωση αυτή συνέβαλλε και το όλο πνεύμα της ενημέρωσης του κ. Αντώναρου που ήταν μία έντονη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, την υπόθεση Ζίμενς και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Φυσικά η κυβέρνηση θα χρεώσει τις πρόωρες εκλογές «στην βουλιμία του ΠΑΣΟΚ για την εξουσία» και θα το κατηγορήσουν για «ανευθυνότητα και λαικισμό». Ο κ. Καραμανλής θα παίξει το χαρτί της «υπευθυνότητας» και ξεκινώντας από την ΔΕΘ θα προβάλλει για μία ακόμη φορά την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών. Πάντως άσχετα από τους τακτικισμούς και τα προσχήματα οι περισσότεροι υπουργοί με πρώτο τον κ. Γιώργο Σουφλιά κάνουν λόγω για κρίσιμες εξελίξεις που επιβάλλουν προσφυγή στις κάλπες ώστε να προκύψει κυβέρνηση με νωπή λαική εντολή που να μπορεί να εφαρμόσει δυσάρεστες αλλά αναγκαίες πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυσκολίες στην οικονομία τον Χειμώνα βλέπει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Για κρίσιμο εξάμηνο στα εθνικά θέματα έκανε λόγο και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Εκλογές τον Σεπτέμβριο έχει εισηγηθεί και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λούλης.

Ο κ. Καραμανλής περιμένει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του και να καθορίσει τις κινήσεις του. Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο θα ανακοινώσει τις εκλογές λίγο πριν ή λίγο μετά την ΔΕΘ ενώ σε κάθε περίπτωση από την Θεσσαλονίκη θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την εκλογική του στρατηγική αναπτύσσοντας την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και βάζοντας τα διλήμματα με τα οποία θα προσπαθήσει δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης και να συγκρατήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους. Οι εκλογές είναι στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού από την αρχή του καλοκαιριού γι αυτό και η επίσκεψή του τον Δεκαπενταύγουστο στην Θράκη και όχι στην Τήνο όπως έκανε παραδοσιακά είχε τον χαρακτήρα προεκλογικής εκδήλωσης.

Ανοικτό είναι ακόμη το αν ο κ. Καραμανλής στην επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η δική του πρόθεση είναι να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με ένα πιο δυναμικό σχήμα αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει περιθώρια και ωθεί σε εκλογές. Σύμφωνα με ορισμένους υπουργούς εφόσον οι εκλογές θα είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου δεν υπάρχει περιθώριο για ευρείες αλλαγές παρά μόνο για στοχευμένες μετακινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί ο κεντρικός μηχανισμός που θα έχει και το βάρος του εκλογικού αγώνα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: