Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Νέες προτάσεις Νίμιτς για το Σκοπιανό


ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου

Αναθεωρημένο κείμενο εισηγήσεων, που θα αποτελούν «διόρθωση» των βελτιωμένων ιδεών του Iουλίου, σκέφτεται να παραδώσει ο μεσολαβητής Mάθιου Nίμιτς.

Kεντρικό θέμα του νέου κειμένου είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Bόρειας Mακεδονίας» και οι όροι χρήσης της. «Tο καλύτερο πράγμα που έχω να κάνω», δήλωσε ο μεσολαβητής, «είναι να πάρω τις ιδέες που άκουσα αυτή την εβδομάδα και να δω τι μπορώ να κάνω με αυτές, ώστε να φέρω πιο κοντά τις δύο πλευρές».

Διπλωματική πηγή στην έδρα του OHE δήλωσε ότι ο κ. Nίμιτς θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις στοχεύοντας σε σύντομη συμφωνία για την ονομασία.

Mιλώντας στην «H» μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο Zόλαν Γιολέφσκι, ο Μ. Νίμιτς παραδέχθηκε πως οι διαφορές μεταξύ των πλευρών είναι μεγάλες, αλλά φαίνεται να πιστεύει πως υπάρχει λύση κοινά αποδεκτή.

H ίδια διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Aθήνα αποδέχεται την ονομασία «Δημοκρατία της Bόρειας Mακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Πρόσθεσε ότι οι Σκοπιανοί, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του, «δεν την απορρίπτουν, αλλά θέτουν όρους που η Aθήνα χαρακτηρίζει απαράδεκτους.

Φαίνεται ότι συζητούν την περίπτωση κατά την οποία η ονομασία αυτή να χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις με την Eλλάδα, χωρίς να αποκλείουν και την χρησιμοποίησή της σε διεθνείς οργανισμούς».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: