Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ενώνουν δυνάμεις Yahoo και Microsoft κατά της Google


Δεκαετή συμφωνία γιγάντων για την Microsoft και την Yahoo. Ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να τερματίσουν την κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ.

Έτσι, η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft θα ενισχύσει το σάιτ της Yahoo, ενδυναμώνοντας τη θέση του απέναντι στην ανταγωνίστρια μηχανή αναζήτησης Google. Η Yahoo, τα πρώτα χρόνια, θα διατηρήσει το 88% των κερδών από τις διαφημίσεις που θα εμφανίζονται στις αναζητήσεις του διαδικτύου ενώ θα έχει το δικαίωμα να πουλά διαφημίσεις σε ορισμένα σάιτς της Microsoft.

«Μέσω της συμφωνίας με τη Yahoo, θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες στην αναζήτηση, θα προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα στους διαφημιζομένους και εναλλακτική επιλογή στους καταναλωτές, στους οποίους κυριαρχεί τώρα μια και μόνο εταιρία», επισήμανε ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στη Yahoo, θα πρέπει μάλλον να αρχίσουν να προετοιμάζονται για περικοπές θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κάποια άτομα θα μεταφερθούν στην Microsoft, ωστόσο κάποια άλλα πιστεύεται ότι θα απολυθούν.

Τα τελευταία χρόνια η Yahoo μάχεται για να παρουσιάσει κέρδη. «Αυτή η συμφωνία μας οδηγεί σε μια νέα εποχή εφευρετικότητας και ανάπτυξης για το Διαδίκτυο», επισήμανε η Κάρολ Μπαρτζ, επικεφαλής της Yahoo.

Πανίσχυρη η Google

Η Google ελέγχει σχεδόν το 65% της εσωτερικής αγοράς δικτυακής αναζήτησης στις
Ην. Πολιτείες, ενώ η Yahoo έρχεται δεύτερη με μόλις 19,6%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Μicrosoft με 8,4%. Με τη σύμπραξή τους, οι δύο εταιρείες θα διαθέτουν το 28% της αγοράς.

Πέρυσι, η Microsoft σχεδόν εξαγόρασε τη Yahoo, έναντι 47,5 δισ. δολαρίων, όμως η κίνηση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από παρέμβαση του συνιδρυτή της Yahoo και γενικού διευθυντή της Τζέρι Γιάνγκ, ο οποίος αργότερα αντιμετώπισε σοβαρή κριτική για αυτό.

Έκτοτε, η Microsoft είχε αρνηθεί να επαναλάβει την πρόταση εξαγοράς, μολαταύτα ο διάδοχος του Γιανγκ επιβεβαίωσε τον Μάιο πως οι δύο εταιρείες έχουν επαναλάβει τις διαβουλεύσεις για συνεργασία.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: