Τρίτη 7 Ιουλίου 2009
Χθες στα Σκόπια, σήμερα στην Αθήνα o Νίμιτς
Τις απαντήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας στα επίμαχα σημεία της πρότασής του της 8ης Οκτωβρίου 2008 αναμένει ο Μ. Νίμιτς προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του.
Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε χθες στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι και τον διαπραγματευτή κ. Ζ. Γιολέφσκι και το πρωί επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Γ. Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι, ενώ το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα όπου αύριο θα ολοκληρώσει τις επαφές του με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Το «έδαφος» κάθε άλλο παρά είναι ευνοϊκό για να επιτευχθεί πρόοδος, καθώς, παρά τις δημόσιες παραινέσεις του κ. Νίμιτς να δείξουν οι δύο πλευρές ευελιξία, το χάσμα μάλλον έχει διερευνηθεί στις θέσεις των δύο πλευρών.
Η δημόσια κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι η ελληνική θέση παραμένει σταθερή για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις», διέψευσε τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι μετά τις ευρωεκλογές η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να δείξει μεγαλύτερη «ευελιξία». Καθώς η ελληνική θέση ουσιαστικά απορρίπτει κάθε ιδέα περί έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης και αποδοχής της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», το μπαλάκι πέφτει στη σκοπιανή πλευρά, για την οποία όμως το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας φαίνεται να είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή.
Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον ο κ. Νίμιτς θα επιχειρήσει να αναζητήσει σημεία ελάχιστου κοινού παρονομαστή, ώστε να υποβάλει νέα πρόταση στις αρχές Σεπτεμβρίου με την ελπίδα ότι θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έθεσε για λύση μέχρι το τέλος του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρότασή του (Οκτώβριος του 2008) προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά για περιορισμένη διεθνή χρήση, ενώ άφηνε στη «γραφειοκρατική διαδικασία» του ΟΗΕ την κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας»...
Η πρόταση αυτή, που είχε γίνει δεκτή από το υπουργείο Εξωτερικών ως «βάση διαπραγμάτευσης», είχε αποκαλυφθεί (από το «Εθνος της Κυριακής») ότι αποτελούσε ουσιαστικά προϊόν των επαφών που είχε η τότε Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια κ. Μιλοβάνοβιτς με τη σκοπιανή ηγεσία.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Πηγή: Έθνος
Ετικέτες
Μακεδονικό,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου