Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Θεσσαλονίκη: Βγήκαν μαχαίρια στο δημοτικό συμβούλιο



Στα ύψη οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή τη στέρηση της φορολογικής ενημερότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Την παραίτηση Παπαγεωργόπουλου ζήτησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. “Όποιος κλέβει παίρνει το δρόμο προς τη φυλακή”, η απάντηση του δημάρχου.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Γυαλιά καρφιά και πλούσιο παρασκήνιο στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν στα ύψη, με αφορμή τη στέρηση της φορολογικής ενημερότητας του δήμου.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κάλεσε με γραπτή ανακοίνωσή της τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να παραιτηθεί, ενώ την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για αυτή την υπόθεση προσωπικά από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ζήτησαν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας.

“Στην οικονομική λειτουργία του δήμου απαιτείται πλήρης διαφάνεια”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης “Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια” Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ενώ ο Κώστας Τσιτουρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μετά τη στέρηση της φορολογικής του ενημερότητας ο κεντρικός δήμος δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για οικονομικές ατασθαλίες κατ’ εξακολούθησιν και για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, ενώ ο Αγάπιος Σαχίνης είπε προς τον δήμαρχο: “Όσο δεν αναλαμβάνετε τις πολιτικές ευθύνες που σας βαραίνουν, είστε υπόλογοι. Σας έπιασαν στον ύπνο”.

Σκληρή γλώσσα εναντίον της δημοτικής αρχής χρησιμοποίησε και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σημειώνοντας ότι “τα περί επίορκων υπαλλήλων, στα οποία συνηθίζει να αναφέρεται η διοίκηση, είναι απλώς πρόσχημα, για να αποφευχθεί η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης”. Τέλος, τη θλίψη του για τη στέρηση της φορολογικής ενημερότητας του δήμου εξέφρασε και ο Θωμάς Ακριβόπουλος.

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Κλίμα έντασης επικράτησε στην αίθουσα συνεδριάσεων, όταν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχωρούσαν ο ένας μετά τον άλλον, εκφράζοντας, όπως δήλωναν, την απογοήτευσή τους επειδή δεν αναλήφθηκε καμία πολιτική ευθύνη από τη διοίκηση.
Παρά τις προσπάθειες συνεννόησης που είχαν προηγηθεί για ομαδική αποχώρηση της αντιπολίτευσης, τελικά στη συμβολική αυτή κίνηση προχώρησαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της Χρύσας Αράπογλου -η οποία απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση- και του Γιάννη Μπουτάρη. Μάλιστα, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης (Γιώργος Τανιμανίδης, Θεοδώρα Λειψιστινού και Μαρία Ακριτίδου) προχώρησαν σε ξεχωριστή δήλωση αποχώρησης από αυτήν που νωρίτερα είχε κάνει ο εκπρόσωπος της παράταξής τους Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Δήμαρχος: Όποιος κλέβει στη φυλακή

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε όσα του καταλογίζονταν, υποστήριξε: “Η αντιπολίτευση διαστρέφει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι απολύτως διαυγής και ξεκάθαρη. Στο δήμο Θεσσαλονίκης όποιος κλέβει έστω και ένα ευρώ απολύεται, πηγαίνει στον εισαγγελέα και παίρνει το δρόμο προς τη φυλακή”.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της στέρησης της φορολογικής ενημερότητας, είπε ότι η διαδικασία αυτή ήταν δεδομένη και προβλεπόταν να κινηθεί μετά την κατάθεση του πορίσματος της Θ’ ΔΟΥ, στην οποία επίορκος υπάλληλος του δήμου δεν απέδιδε τα οφειλόμενα ποσά που εκταμιεύονταν για το σκοπό αυτό από τα δημοτικά ταμεία.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: