Στους δρόμους βγαίνουν αύριο κάτοικοι και φορείς του Λιτοχώρου, για να διαδηλώσουν την πρόθεσή τους να μην αφήσουν χιλιάδες στρέμματα να περάσουν στα χέρια της μονής Διονυσίου. Η υπόθεση, που έχει χαρακτηριστεί “Βατοπέδι της Πιερίας”, βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση από την εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
“Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο δήμο και σε δημότες του Λιτοχώρου, κάτι που προκύπτει και από το δημοτικό κτηματολόγιο του 1939, αλλά και από τίτλους ιδιοκτησίας που κατέχουν ιδιώτες εδώ και 100 χρόνια”, υποστηρίζει στη “Μ” ο δήμαρχος Λιτοχώρου Θανάσης Τσιφοδήμος, χαρακτηρίζοντας “δόλιο” τον τρόπο με τον οποίο η κυριότητα πέρασε στη μονή. “Είναι ντροπή ο Όλυμπος, το πιο ιστορικό βουνό της Ελλάδας να μην ανήκει σε όλους τους Έλληνες”, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής αγώνα Λιτοχώρου Σωκράτης Χασιώτης, σημειώνοντας ότι "για τους κατοίκους του Λιτοχώρου ο ηγούμενος Μάξιμος και η ηγεσία της μονής είναι ανεπιθύμητοι".
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 11 το πρωί, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από τα δημοτικά συμβούλια Κατερίνης και Δίου. Οι συγκεντρωμένοι σχεδιάζουν να κάνουν πορεία μέχρι το Μετόχι του Αγ. Διονυσίου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Ο αντιεισαγγελέας εφετών θα διερευνήσει το καθεστώς διεκδικήσεων του μοναστηριού που αφορούν σχεδόν 50.000 στρέμματα, από την κορυφή του Ολύμπου μέχρι τις ακτές του Λιτοχώρου, και το εάν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν στον αντιεισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης Άγγελο Καμηλάρη ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής αγώνα Σωκράτης Χασιώτης και ο δήμαρχος Λιτοχώρου Θανάσης Τσιφοδήμος. Ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει καταγγελίες των φορέων της περιοχής που αφορούν:
- 4.250 στρέμματα στη βόρεια πλευρά του Λιτοχώρου. Το 2004 η μονή κέρδισε την έκταση στα διοικητικά δικαστήρια. Ένα τμήμα αυτής, 1.800 στρεμμάτων, είναι μέρος μιας έκτασης 13.500 στρεμμάτων που διεκδικούσε ο δήμος από το δημόσιο. Το εφετείο δικαίωσε το δήμο Λιτοχώρου. Ακολούθησαν προσφυγές στον Άρειο Πάγο από το ελληνικό δημόσιο (για το σύνολο των 13.500 στρεμμάτων) και τη μονή (για τα 1.800 στρ.). Η υπόθεση εξετάστηκε στις 20 Μαΐου 2009 και η οριστική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός του μήνα. Εάν ο Άρειος Πάγος συμφωνήσει με την απόφαση του εφετείου, ο δήμος αποκτά ισχυρό πλεονέκτημα για τη δικαστική διεκδίκηση του συνόλου των 4.250 στρεμμάτων, για την οποία προτίθεται να καταθέσει αγωγές.
- 200 στρέμματα σε μια παραθαλάσσια έκταση στο Βαρικό. Το 1952 το δημόσιο αποζημίωσε τη μονή για 5.000 στρέμματα, τα οποία απαλλοτρίωσε υπέρ των ακτημόνων. Έμειναν όμως 200 στρμ. αδιάθετα, τα οποία θεωρητικά ανήκαν στο δημόσιο. Ωστόσο, το 1990 η μονή τα διεκδίκησε έναντι ιδιωτών που τα χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια, και με τελεσίδικες αποφάσεις απέκτησε τίτλους ιδιοκτησίας.
- 43.000 στρέμματα από τον Βάλτο Λιτοχώρου μέχρι την κορυφή του Ολύμπου Μύτικας, τα οποία προέκυψαν από τη διανομή μιας έκτασης 54.000 στρεμμάτων μεταξύ δημοσίου και μονής.
Οι φορείς της περιοχής δεν παραλείπουν να σημειώσουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαδικασία παραχώρησης των παραπάνω εκτάσεων στη μονή ο πρώην δικαστής Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου