Σάββατο 4 Ιουλίου 2009
Ανοιχτές «πληγές» το κυκλοφοριακό και οι ελλιπείς τουριστικές υποδομές
Στο δημοτικό διαμέρισμα της Κρυοπηγής, οι φωνές των κατοίκων ενώνονται ζητώντας την καλύτερη αστυνόμευση του οδικού δικτύου, αφού, λόγω των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν οι διερχόμενοι οδηγοί, έχουν θρηνήσει κατά καιρούς πολλά θύματα.
«Εχουμε φτάσει στο σημείο να φοβόμαστε να διασχίσουμε το δρόμο, ο οποίος αναγκαστικά περνάει μέσα από το χωριό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Μανώλας, κάτοικος της Κρυοπηγής, σημειώνοντας πως κατά καιρούς έχουν απευθυνθεί στην Τροχαία χωρίς ωστόσο να εισακουστούν τα αιτήματά τους.
Με διπλάσια ταχύτητα
«Σκεφτήκαμε να τοποθετήσουμε σαμαράκια στο δρόμο, ακόμη και κάμερες ελέγχου της ταχύτητας, αλλά δε μας το επέτρεψαν. Τώρα ελπίζουμε μόνο στην αύξηση των περιπολιών από την Αστυνομία», εξήγησε στον «Α» ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Κρυοπηγής, Γιάννης Κωνσταντινούδης.
Οπως σημείωσε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι το όριο ταχύτητας στο δρόμο εντός του οικισμού είναι τα 50 χλμ. πολλοί οδηγοί αναπτύσσουν μέχρι και διπλάσια ταχύτητα, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να σημειώνονται τραγικά περιστατικά. «Πέρυσι το καλοκαίρι, ένα κορίτσι 8 ετών παρασύρθηκε από ένα διερχόμενο ΙΧ χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί σοβαρά, αλλά στο παρελθόν χάθηκαν αρκετές ζωές σε αυτόν το δρόμο», ανέφερε ο ίδιος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το φετινό καλοκαίρι.
Εν αναμονή του βιολογικού καθαρισμού
Μία ακόμη «πληγή», η οποία αιμορραγεί εδώ και χρόνια στον οικισμό της Κρυοπηγής, είναι η έλλειψη συστήματος αποχέτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η ανάθεση του πολύπαθου έργου της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού και μέχρι το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει και η μελέτη. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου οι κάτοικοι θα εξακολουθούν να καταβάλλουν κάθε μήνα περίπου 120 ευρώ για τους καθαρισμούς των βόθρων.
«Εδώ και 15 χρόνια μας υπόσχονται ότι θα μας κάνουν βιολογικό και δεν έχουμε δει τίποτα. Χορτάσαμε από λόγια και κουραστήκαμε να δίνουμε κάθε μήνα πάνω από 100 ευρώ για να αδειάσουμε τους βόθρους μας», δήλωσε με παράπονο ο Κώστας Κωνσταντινούδης, κάτοικος της περιοχής.
Από τους βόθρους στη... θάλασσα
Την ίδια ώρα, μάλιστα, δε λείπουν και ορισμένοι ασυνείδητοι, οι οποίοι εναποθέτουν τα βοθρολύματα σε διάφορα σημεία δάσους ή ακόμη και στο παρακείμενο ρέμα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης για ολόκληρο το περιβάλλον. Οικοδομικά υλικά, οικιακά μπάζα και άλλα απορρίμματα καταλήγουν επίσης στο παρακείμενο ρέμα, το οποίο, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι, έχει μετατραπεί σε μία μικρή χωματερή που κάθε φορά που πλημμυρίζει μεταφέρει στη θάλασσα κλαδιά και άλλα φερτά υλικά.
Χωρίς αναψυκτήριο η παραλία
Ωστόσο, τα κλαδιά και τα απορρίμματα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της παραλίας της Κρυοπηγής, που κάποτε αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή. Η σημερινή εικόνα διαφέρει κατά πολύ από αυτήν του παρελθόντος, καθώς φέτος έπαψε να λειτουργεί το δημοτικό αναψυκτήριο και οι τουρίστες εξυπηρετούνται από μία καντίνα,οι υπεύθυνοι της οποίας έχουν αναλάβει και την καθαριότητα της παραλίας. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι δωρεάν, οι τιμές του καφέ και της μπίρας κυμαίνονται στα 2,5 ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνουν διάφοροι πολίτες, όλα αυτά δεν επαρκούν για να αναστηθεί η παραλία. «Παλιά ο κόσμος ερχόταν στην παραλία μας και χαιρόταν τη θάλασσα και την εξυπηρέτηση. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και παρουσιάζουμε μία πολύ άσχημη εικόνα στους τουρίστες. Μέχρι και τα λεωφορεία που μετέφεραν τον κόσμο στην παραλία έπαψαν να κάνουν διαδρομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μανώλας, κάτοικος της περιοχής.
Τα σχολεία
Τέλος, πληγή για το δημοτικό διαμέρισμα της Κρυοπηγής αποτελεί και η απουσία δημοτικού σχολείου, καθώς οι δύο αίθουσες που λειτουργούν στο χωριό αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να αναγκάζονται να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους στα δημοτικά σχολεία των γειτονικών χωριών. «Η αναβάθμιση του σχολείου είναι πάγιο αίτημά μας και προσπαθούμε εδώ και καιρό, σε συνεργασία με τη νομαρχία, να κατασκευάσουμε ένα πολυμορφικό κτίριο για να στεγαστεί και το δημοτικό σχολείο και να μην πηγαίνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία της Κασσάνδρας, της Καλλιθέας και της Αθύτου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος, Γιάννης Κωνσταντινούδης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Ετικέτες
Χαλκιδική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου