Κυριακή 5 Ιουλίου 2009
Τρεμόπουλος: «Είμαι κατά του Κεμαλισμού»
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, παραχώρησε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Hurriyet στην Ελλάδα. Ο τίτλος, στην συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο, είναι: «καιρός να κλείσει η παλιά παρένθεση». Τα κύρια σημεία της συνέντευξης είναι τα κάτωθι:
- Πώς εξηγείται την εκλογική σας επιτυχία;
- Δεν είμαστε μόδα, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, είμαστε απλοί πολίτες που προσπαθούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
- Τι λέτε για τις κατηγορίες που δεχτήκατε από τους αντιπάλους σας, όταν υποστηρίξατε την ύπαρξη δρόμου με την ονομασία Ατατούρκ στην πόλη σας;
- Ως Θεσσαλονικιός υποστήριξα τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης μου. Επειδή δεν έχουν κλείσει οι πληγές δεχτήκαμε σκληρή κριτική.
- Σκέφτεστε να ξαναφέρετε στην επικαιρότητα την ονομασία Ατατούρκ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης;
- Από το 1938 μέχρι με το 1955, που δέχτηκαν οι Ρωμιοί της Πόλης επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη, υπήρχε δρόμος με την ονομασία «Κεμάλ Ατατούρκ». Τα επόμενα χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν επίπονες, και θέλουμε να αποδειχτεί ότι όλα αυτά ήταν μια παροδική παρένθεση.
- Σε ποια κατάσταση θεωρείτε ότι βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
- Μπορεί να είναι καλύτερες. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά για την λύση των προβλημάτων υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Στο Αιγαίο, όπου υπάρχει υψηλό σεισμικό ρίσκο, δεν πρέπει να γίνει καμιά έρευνα για πετρέλαιο. Είμαστε σε συνεργασία με τους φίλους μας Οικολόγους στην Τουρκία και είμαστε κατά της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.
- Τι σκέφτεστε για τον Ατατούρκ;
- Ο σχολιασμός ιστορικών προσώπων είναι δουλειά των ιστορικών. Από ιδεολογικής και πολιτικής άποψης είμαι κατά του Κεμαλισμού.
- Ποια είναι η άποψη σας για τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία;
- Οι χώρες μας πρέπει να παραμένουν πιστές στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στον τομέα αυτό έπιασαν πάτο. Η Τουρκία ως κίνηση καλής θέλησης πρέπει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και να διασφαλίσει τα περιουσιακά δικαιώματα των Ρωμιών. Πιστεύω ότι το Πατριαρχείο για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικό.
Πηγή: Hellenic Business
Ετικέτες
Τρεμόπουλος - Οικολόγοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου