Με το φόβο να μην… αρρωστήσουν ή πάθουν κάποιο ατύχημα ζουν κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο νομό Χαλκιδικής. Οι συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες υγείας της περιοχής, η οποία τους θερινούς μήνες “βουλιάζει” από επισκέπτες, είναι τραγικές.
Της Νικολέτας Μπούκα
Ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς, νοσηλευτές που καλούνται να εξυπηρετήσουν έως και 300 άτομα σε κάθε βάρδια και εποχικό προσωπικό που πιάνει δουλειά το… φθινόπωρο ή το χειμώνα, είναι μόνο μερικά από τα “αγκάθια” που πληγώνουν τη Χαλκιδική.
Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και πληρωμάτων στα ασθενοφόρα, αποτελούν τα βασικά προβλήματα των τεσσάρων κέντρων υγείας της Χαλκιδικής, δηλαδή των Νέων Μουδανιών, της Κασσανδρείας, του Παλαιοχωρίου και του Αγίου Νικολάου. Άλλωστε, τα κέντρα αυτά σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 κατοίκων, ενώ σήμερα ο νομός Χαλκιδικής έχει 104.000 κατοίκους, αριθμός που τους μήνες αιχμής φτάνει το 1.000.000.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣΤην ίδια στιγμή, ολόκληρος ο νομός δεν διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού, σύμφωνα με τους γιατρούς, τώρα ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής της, ενώ θα χρειαστεί εξοπλισμός και, φυσικά, προσλήψεις προσωπικού.
“Εργάζομαι πάνω από δέκα χρόνια στη Χαλκιδική, και κάθε χρόνο τα προβλήματα είναι τα ίδια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνο υποσχέσεις και λόγια ακούμε. Τα δικά μας προβλήματα, με τις απλήρωτες εφημερίες, τα έχουμε ξεχάσει. Αυτό που μας ‘καίει’ περισσότερο είναι η έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, παθολόγος στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών, Άρης Τσαχουρίδης.
ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΤΟΥ… ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥΣοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Τσαχουρίδη, στα κέντρα υγείας Αγίου Νικολάου και Κασσανδρείας υπάρχουν πέντε νοσηλευτές και αναλαμβάνει ένας σε κάθε βάρδια. Όσο για τους γιατρούς, αυτοί είναι κυρίως γενικοί γιατροί, παθολόγοι και κάποιοι παιδίατροι και οδοντίατροι, και αναγκάζονται να κάνουν 10-12 εφημερίες το μήνα. “Τα Σαββατοκύριακα, οπότε η κίνηση είναι αυξημένη, ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει έως και 300 άτομα στη βάρδια του. Όσο για το εποχικό προσωπικό, το ζητάμε για τους θερινούς μήνες κι έρχεται το… φθινόπωρο”, λέει ο κ. Τσαχουρίδης.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει ότι κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι ζητούν την ενίσχυση των κέντρων υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.
“Ζητάμε κυρίως χειρουργούς και αναισθησιολόγους, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση σε βαριά περιστατικά και ασφαλής διακομιδή τους στο νοσοκομείο, χωρίς να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο έχουμε τριπλασιασμό των ατυχημάτων στη Χαλκιδική. Εξάλλου, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται και να εφημερεύουν συνεχώς έως και 40 ώρες, φτάνοντας σε όρια πλήρους εξάντλησης”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι φέτος το αίτημα για επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό αφορούσε 60 άτομα. Τελικά, μόλις τον Ιούνιο εγκρίθηκαν τα 30, τα οποία αναμένεται να πιάσουν δουλειά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και όχι τους μήνες αιχμής.
“Φέτος, η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης ζήτησε από εργαζομένους άλλων νοσοκομείων να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στη Χαλκιδική, για να εργαστούν εκεί το καλοκαίρι. Ωστόσο, κανείς δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, κι αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Επιπλέον, δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα”, δηλώνει ο κ. Βαρνάβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαία η ενίσχυση των κέντρων υγείας με παιδίατρους, καθώς στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας υπάρχει μόνο ένας.
“Ανακούφιση θα μπορούσε να προσφέρει το κέντρο υγείας αστικού τύπου που αναμένεται να γίνει στην Καλλικράτεια και το οποίο θα στελεχωθεί με καρδιολόγους και χειρουργούς. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα υπό κατασκευή”, λέει ο κ. Βαρνάβας.
Από τα Μουδανιά μέχρι την Κασσάνδρα υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόροΣύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τμήμα ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα οι περιοχές από τα Μουδανιά έως και την Κασσάνδρα να καλύπτονται με μόλις ένα ασθενοφόρο, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους πολίτες.
“Αυτή τη στιγμή, το κέντρο υγείας Μουδανιών δεν έχει κανένα ασθενοφόρο. Τέσσερα οχήματα “κάθονται”, καθώς δεν υπάρχουν πληρώματα για να τα κινήσουν, κι ένα ενεργό που είχε πλήρωμα και στάθμευε εδώ έφυγε από το κέντρο υγείας και πλέον έχει έδρα το σταθμό αποχιονισμού στον κόμβο των Μουδανιών”, τονίζει ο κ. Τσαχουρίδης.
Παράλληλα, προσθέτει ότι “εκεί υπάρχει σταθερό τηλέφωνο, αλλά, σε περίπτωση που το πλήρωμα λείπει σε περιστατικό, δεν υπάρχει κανείς για να δεχτεί επείγουσα κλήση. Οι πολίτες καλούν στο κέντρο υγείας Μουδανιών για να ζητήσουν ασθενοφόρο, αλλά δεν έχουμε να στείλουμε. Μόνο με ασύρματο ή μέσω των κινητών μας τηλεφώνων μπορούμε να ειδοποιήσουμε το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε άλλο συμβάν και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει και δεύτερο”.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Τσαχουρίδης, τα οκτώ άτομα που αποτελούσαν πλήρωμα ασθενοφόρου στο κέντρο υγείας Μουδανιών μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε μόλις τρία άτομα πλήρωμα και δεν μπορούσε να βγάλει τις βάρδιες. Επιπλέον, στο κέντρο υγείας του Αγίου Νικολάου και στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου υπάρχουν από ένα ασθενοφόρο και από δύο άτομα ανά βάρδια.
“Τραγικότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, όπου υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, κι αυτό από δωρεά της δασκάλας Παναγιώτας Σταμπουλή. Ωστόσο, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ παραμένει καθηλωμένο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Συνεπώς, αν συμβεί ένα ατύχημα στα 500 μέτρα, θα χρειαστεί να έρθει ασθενοφόρο από τον κόμβο των Μουδανιών, κάνοντας τουλάχιστον μιάμιση ώρα. Αν όμως κι αυτό είναι σε άλλο συμβάν, δεν ξέρω τι θα απογίνει ο ασθενής”, ομολογεί ο κ. Τσαχουρίδης.
* "Αγκάθια" που πληγώνουν το νομό* Ελλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων
* Νοσηλευτές καλούνται να εξυπηρετήσουν έως και 300 άτομα σε κάθε βάρδια
* Εποχικό προσωπικό που πιάνει δουλειά το… φθινόπωρο ή το χειμώνα
* Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Χωρίς χειρουργούς και αναισθησιολόγους, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση σε βαριά περιστατικά
* Φέτος αναζητούνται για επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό 60 άτομα
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου