Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Το εφετείο Ξάνθης απέρριψε αγωγές φορέων κατά της Μονής Βατοπαιδίου


Απόφαση-έκπληξη του πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης δικαιώνει την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την υπόθεση των ανταλλαγών. Το Πρωτοδικείο Ξάνθης απέρριψε τις αγωγές τοπικών φορέων της Χαλκιδικής και της Ξάνθης κατά της Μονής Βατοπαιδίου, όσο αφορά τις ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας με άλλες δημόσιες εκτάσεις, ως απαράδεκτες.

Συγκεκριμένα, το πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αποφάσισε με τις υπ’ αριθμ. 99, 100, 101/9-7-2009 την απόρριψη της αγωγής ως απαράδεκτης «ελλείψει εννόμου συμφέροντος» των εναγόντων και διότι κατά τα ιστορούμενα στην αγωγή με την προσβαλλόμενη σύμβαση ανταλλαγής καθ΄ ό μέρος αυτή αφορά τη λίμνη Βιστωνίδα (και όχι λιμνοθάλασσα όπως προέκυψε) η μεταβίβασή της στο Ελληνικό Δημόσιο δεν προσβάλλει, αλλά αντίθετα προστατεύει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτής και την ιδιαιτερότητά της ως περιβαλλοντικού αγαθού.

Σχετικά, με την ανταλλαγή των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ότι είτε είναι αρχαιολογικός χώρος είτε έχει το χαρακτήρα δάσους ή δασικής έκτασης την καθιστά περίπου σαν κοινόχρηστο πράγμα λόγω των εκτεταμένων και σημαντικών περιορισμών που υπαγορεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και τους σχετικούς νόμους, συνέπεια των οποίων είναι και η χαμηλή αξία του ακινήτου.

Πηγή: Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: