Σάββατο 13 Ιουνίου 2009
Η Μυθολογία του Κόναν
Ανάμεσα στο χρονικό διάστημα όπου οι ωκεανοί κατάπιαν την Ατλαντίδα, και τις λαμπερές πόλεις, και των ανερχομένων γιών του Άρειου, υπήρξε μια εποχή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Τα λαμπερά βασίλεια απλώθηκαν σ' όλο τον κόσμο σαν γαλάζιοι μανδύες.
Τότε ήλθε ο Κόναν, ο Κιμμέριος, -μαύρα μαλλιά, βλοσυρά μάτια, με σπαθί στο χέρι, κλέφτης, φονιάς με μεγάλες μελαγχολίες, και μεγάλες ευθυμίες – να πατήσει τους χρυσαφένιους θρόνους του κόσμου κάτω από τα σανδάλια του.
Ο γνωστός σε όλους μας Κόναν, δημιούργημα του Ρόμπερτ Έβιν Χάουαρντ, έγινε γνωστός στην Ελλάδα κυρίως από τις δύο ταινίες που προβλήθηκαν με τίτλους “Κόναν ο Βάρβαρος” και “Κόναν ο Καταστροφέας” με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger. Επίσης είχαν κυκλοφορήσει και κόμικ με τον τίτλο “Κόναν” στην δεκαετία του 1980.
Ο Δημιουργός του
Ο Ρόμπερτ Έβιν Χάουαρντ (1906 – 1936), γεννήθηκε κι έζησε, το μεγαλύτερο μέρος της ολιγόχρονης ζωής του, στο Κρος Πλαίηνς του Τέξας. Ασχολήθηκε με τις φανταστικές ιστορίες κι άφησε μεγάλο έργο στα λαϊκά περιοδικά της εποχής του. Με τεράστια γκάμα θεμάτων, έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα, αστυνομικά, αθλητικά, καουμπόικα, περιπέτειες ανατολίτικες και ταξίδια σε φανταστικές χώρες.
Απ' όλον αυτόν τον όγκο των γραφτών, όμως, κι όλους τους ήρωες που δημιούργησε ο Χάουαρντ, ο πιο δημοφιλής είναι ο Κόναν. Ο Ρόμπιν Έβιν Χάουαρντ έγραψε πάνω από εικοσιτέσσερις περιπέτειες του Κόναν, μικρές και μεγάλες, από 3.000 μέχρι 66.000 λέξεις. Απ' αυτές, οι δεκαοχτώ κυκλοφόρησαν όσο ζούσε, κι άλλες ανακαλύφθηκαν στα κατάλοιπα του, μισοτελειωμένες ή με τη μορφή σημειώσεων, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το σύνολο των ιστοριών του Κόναν συγκεντρώθηκε σε βιβλία με τους παρακάτω τίτλους: Conan, Conan the Adventurer, Conan the Avenger, Conan the Warrior, Conan: The Sword of Skeleton, Conan the Swardsman, Conan the Wanderer κλπ.
Η “ιστορία” του Κόναν
Από ότι υπολογίζουμε, υποτίθεται ότι ο Κόναν έδρασε πρίν 12.000 χρόνια. Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με τον συγγραφέα, τη δυτική πλευρά της κυρίας ηπείρου καταλάμβαναν τα Υβοριανά Βασίλεια. Ένας γαλαξίας από πόλεις και πολιτείες που τις είχαν ιδρύσει οι Ύβορες εισβολείς απ' το βορρά, 3.000 χρόνια πριν την καταστροφή της αυτοκρατορίας του Αχέρωνα. Τα Υβοριανά βασίλεια συνόρευαν προς το νότο με το Σεμ και πέρα απ' το Σεμ απλωνόταν το αρχαίο καταχθόνιο βασίλειο της Στυγίας. Ακόμα νοτιότερα, πέρα από ερήμους και οροπέδια, βρίσκονταν τα βαρβαρικά Μαύρα βασίλεια.
Στο βορρά των Υβορίων εκτείνονταν οι βαρβαρικές χώρες: Κιμερία, Υπερβορία, Βαναχιμία και Άσγκαρντ. Ο Δυτικός Ωκεανός βρέχει την άγρια Πικτιλανδία και στην ανατολή υπήρχαν τα Υρκανικά Βασίλεια, απ' τα οποία το ισχυρότερο ήταν το Τουράν.
Ο Κόναν, ένας γιγαντιαίων διαστάσεων τυχοδιώκτης, που κατάγεται απ' την Κιμερία, έρχεται νεαρός στο βασίλειο της Ζαμόρα, ανάμεσα στην Ύβορία και το Τουράν. Δυο χρόνια κάνει τον κλέφτη στην περιοχή (Ζαμόρα – Κορίνθια – Νεμίδια). Βαριέται όμως την κακομοιριά της ζωής του κλέφτη και κατατάσσεται μισθοφόρος στο στρατό του Τουράν. Δυο χρόνια ταξιδεύει, μάχεται και τελειοποιείται στο τόξο, στην ιππασία και στην πολεμική τέχνη.
Τσακώνεται μ' έναν ανώτερό του και φεύγει απ' το Τουράν. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια χρυσοθηρίας στη Ζαμόρα κι ένα σύντομο ταξίδι στην πατρίδα του, ο Κόναν γίνεται μισθοφόρος στα Υβοριανά Βασίλεια. Οι περιστάσεις (άγριες συνήθως) τον κάνουν πειρατή στις ακτές του Κους, όπου οι ιθαγενείς τον ονομάζουν Άμρα το Λιοντάρι. Όταν η συντρόφισσα του, η Σεμίτισσα πειρατίνα Μπελίτ σκοτώνεται, γίνεται αρχηγός μιας φυλής μαύρων. Υπηρετεί στο μισθοφορικό στρατό του Σεμ και στους στρατούς των νοτιότερων Υβοριανών πολιτειών.
Αργότερα εμφανίζεται σαν αρχηγός των Κοζάκων, μιας ορδής επικηρυγμένων που ζούσε στις στέπες, ανάμεσα στις Υβοριανές γαίες και το Τουράν. Γίνεται αρχηγός των πειρατών της μεγάλης λιμνοθάλασσας Βιλαέτης και φύλαρχος των νομάδων Ζουαγκίρ στις νοτιότερες ερήμους. Μετά από ένα διάστημα στο στρατό του Ιρανιστάν, φτάνει στους πρόποδες των Ιμελιανών Ορέων, μιας οροσειράς που χωρίζει το Ιρανιστάν, το Τουράν και το βασίλειο της Βεντυγίας.
Ετικέτες
Βιβλίο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου