Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η Θεσσαλονίκη… τηλεγραφικά


Πρωτότυπα τηλεγραφήματα που διακινήθηκαν από τις τηλεγραφικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης από το 1870 και έπειτα και σύγχρονες φωτογραφίες του Σπύρου Στάβερη παρουσιάζονται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη τηλεγραφική υπηρεσία που λειτούργησε στην Θεσσαλονίκη ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τηλεγραφική Υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 1870 η οποία στεγαζόταν στο ίδιο κτήριο με το ταχυδρομείο επί της οδού Εγνατίας με Συγγρού γωνία. Από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1912 όταν διέκοψε τη λειτουργία του, το τηλεγραφικό γραφείο παρέμενε ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και δεχόταν τηλεγραφήματα σε όλες τις γλώσσες που μιλιούνταν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Ταυτόχρονα με την Οθωμανική Υπηρεσία λειτουργούσαν η αγγλική Cable Telegraph Company και, για λίγους μήνες, η Βουλγαρική Τηλεγραφική Υπηρεσία.
Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων στην πόλη λειτουργούσαν οι τηλεγραφικές υπηρεσίες Telegraph Company Limited  (μετονομάστηκε το 1937 σε Cable and Wireless Limited) και η Ελληνική Ταχυδρομική, Τηλεγραφική και Τηλεφωνική υπηρεσία έως την ίδρυση του ΟΤΕ το 1949 ο οποίος απορρόφησε όλες τις προηγούμενες δομές.


Μέσα από τα τηλεγραφήματα, ως επί το πλείστον εμπορικά, που διακινήθηκαν από τον ιστό αυτό των τηλεγραφικών υπηρεσιών μπορεί κανείς να διαβάσει την ιστορία της πόλης από το 1870 και έπειτα, μια ιστορία εμπορικών συναλλαγών που αφορούσαν κυρίως θαλάσσιες μεταφορές με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τριακόσια και πλέον τηλεγραφήματα όλων  των υπηρεσιών συνέλεξε ο Μιχάλης Τσιπίδης, τέως υπάλληλος του ΟΤΕ, γνωστός φιλοτελιστής, συγγραφέας και γνώστης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για σπάνια ντοκουμέντα μεγάλης αξίας τα οποία ο συλλέκτης δώρισε το 2012  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.


Τώρα, μια επιλογή από αυτά τα τηλεγραφήματα-ντοκουμέντα θα εκτεθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης [MBP_LOGO-gr] «ΛΟΓΟΣ VI: ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Τα τηλεγραφήματα θα εκτίθενται αντιστικτικά προς τις φωτογραφίας που δημιούργησε ο Σπύρος Στάβερης, κατόπιν ανάθεσης από το μουσείο, οι οποίες επιχειρούν να «ερμηνεύσουν» τα τηλεγραφικά μηνύματα με εικόνες του σήμερα.


Η έκθεση «ΛΟΓΟΣ VI: ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ» αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, τηλ: 2313306400, από 24/04 έως 30/09/15.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: