Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αμερικανός πρέσβης: Αν αποφυλακίσετε τον Ξηρό οι ΗΠΑ θα το θεωρήσουν εχθρική ενέργεια

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο «προαναγγέλλει» την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Πιρς εξέφρασε τον φόβο των ΗΠΑ πως αυτή η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και άλλων τρομοκρατών και κακοποιών.



Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «Αν επιμείνει η Αθήνα στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το θεωρήσει εχθρική πράξη.

«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και συνέχισε τονίζοντας ότι «Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους».

«Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων» κατέληξε ο Ντέιβιντ Πιρς.

Αποκάλυψε, τέλος, πως για αυτό το ζήτημα η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει προβεί σε διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης από τις 2 Απριλίου, ενώ, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

«Στέκομαι εδώ μπροστά στην πλάκα με τα ονόματα όσων μελών της αμερικανικής αποστολής έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ στην Ελλάδα. Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νόρντιν και ο στρατηγός Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη.

Σήμερα, εκφράζω τη βαθειά μου ανησυχία ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει για την τελική ψήφιση στην ελληνική βουλή σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποφυλακίσεις τέτοιων τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών καταδικασμένων για σοβαρά εγκλήματα σε βάρος Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.

Μέχρι σήμερα η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης είχε περιοριστεί σε επίσημες επαφές με την ελπίδα ότι θα υπήρχε μία θετική απάντηση σε ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ιδιωτικώς για κάποιες πτυχές αυτού του νόμου. Διατηρώ αυτήν την ελπίδα.

Εξέφρασα τις ανησυχίες μας απευθείας στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επεσήμανα μεταξύ άλλων ό τι αν ο Σάββας Ξηρός αποφυλακιστεί προτού εκτίσει την ποινή του, όπως τού έχει επιβληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, θα είναι μία βεβήλωση της μνήμης των Αμερικανών που σκοτώθηκαν και των οικογενιών τους. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό.

Ο Υπουργός Κέρι εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες μας απευθείας στον πρωθυπουργό σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα. Θέλω να είμαι σαφής. Το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις στις φυλακές ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά. Το ζήτημα είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι-άνθρωποι που έχουν διαπράξει φρικτά και ειδεχθή εγκλήματα- θα πρέπει να βρίσκονται ισοβίως στη φυλακή. Όχι στην άνεση των σπιτιών τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και γνωστούς. Απελευθερώνοντας αυτούς τους δολοφόνους από τη φυλακή υποτιμά τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογεενιών τους που επλήγησαν.

Επαναλαμβάνω το συμπέρασμά μου, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και εγκληματίες για σοβαρά εκγλήματα θα πρέπει να ολοκληρώνουν την έκτιση των ποινών που τους έχει επιβάλει η ελληνική δικαιοσύνη.

Εάν ο Σάββας Ξηρός ή κάποιος άλλος που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών- βγει από τη φυλακή, θα τη θεωρήσουμε μία καταφανή μη φιλική ενέργεια.

Δεν υπάρχει χώρος για καταδικασθέντες τρομοκράτες στο πλαίσιο πολιτισμένης πολιτικής συζήτησης ή πίσω στην ελληνική κοινωνία. Είναι βίαιοι εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή, πουθενά αλλού.

Η Ελλάδα είναι μία σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και έχει υπάρξει καλός σύμμαχος για της ΗΠΑ σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής του νόμου και των ζητημάτων αντιτρομοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι ο νόμος δεν συνάδει με το πνεύμα της μακροχρόνιας δέσμευσης της Ελλάδας στην διεθνή συνεργασία αντιτρομοκρατίας, και, αν περάσει θα επρόκειτο για ένα βήμα οπισθοχώρησης στη διμερή συνεργασία. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: