Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Συμμετοχή αντιπροσωπείας του Γυμνασίου Ορμύλιας σε διεθνή συνάντηση στην Πολωνία

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Συμμετοχή αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών & μαθητών του Γυμνασίου Ορμύλιας σε εκπαιδευτική συνάντηση στο Rybnik της Πολωνίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius.

Επέστρεψε την περασμένη Κυριακή 29-3-2015 η αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Ορμύλιας που εκπροσώπησε το σχολείο σε διεθνή συνάντηση σχολικών αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από  23 έως 28 Μαρτίου 2015 στην πόλη  Rybnik της Πολωνίας, στο πλαίσιο υλοποίησης πολυμερούς σύμπραξης Comenius με τίτλο ‘Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival’ στην οποία συμμετέχει το σχολείο κατά τη διετία 2013-2015.




Τρεις εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ορμύλιας, οι: Γιάννης Οικονομούδης, Γιάννης Τριγωνάκης και Αθανασία Κιάκου και δύο μαθήτριες, η Δήμητρα Σταμούδη της Γ τάξης και η Αργυρώ Κουστούδα της Β τάξης, εκπροσώπησαν την Ορμύλια στην εν λόγω εκπαιδευτική συνάντηση.

 Κατά την διάρκεια του πενθημέρου της συνάντησης, η πρώτη μέρα περιλάμβανε την επίσημη τελετή υποδοχής των προσκεκλημένων αντιπροσωπειών στο χώρο του πολωνικού σχολείου και την ξενάγηση στους χώρους  του. Εκεί έγινε παρουσίαση  του εκπαιδευτικού συστήματος  της Πολωνίας και κατόπιν ακολούθησε  επίσκεψη στα εργαστήρια του σχολείου όπου εκπαιδεύονται οι μαθητές σε τεχνικές ειδικότητες, όπως ζαχαροπλαστική, φωτογραφία, κομμωτική.


Το απόγευμα, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη-ξενάγηση στο μουσείο - στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το γνωστό Auschwitz.

Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιελάμβανε  επίσκεψη στη λίμνη Łężczok στην περιοχή του Rybnik όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη χαρακτηριστική πανίδα και χλωρίδα της περιοχής και να συγκεντρώσουν φωτογραφικό υλικό για φυτά που ανθίζουν την άνοιξη στον εκεί βιότοπο.

Το απόγευμα οι ξένες αποστολές  - μεταξύ των οποίων και η ελληνική - αναχώρησαν για τα βουνά Barania Góra  (υψόμετρο 1220μ) που αποτελούν προστατευμένη περιοχή με χαρακτηριστική χλωρίδα από δάση ελάτης. Το βράδυ οι αποστολές κατέλυσαν σε Pension στο χωριό Visla.


Το πρωινό πρόγραμμα της 3ης μέρας περιελάμβανε ορεινή πεζοπορία συνολικής απόστασης 15km σε διαδρομή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Το απόγευμα ακολούθησε ξενάγηση στο χωριό Visla και κατόπιν επιστροφή στο Rybnik με ενδιάμεση επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο της πόλης που φιλοξενεί πολλά χαρακτηριστικά θηλαστικά και σπάνια πουλιά. Εκεί  έγινε επίδειξη της πτήσης των αετών.

Ακολούθως οι αποστολές επισκέφθηκαν τα διάσημα ανθρακωρυχεία πλησίον της πόλης  Zabrze, τα οποία βρίσκονται σε βάθος 320μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το πρόγραμμα της επόμενης μέρας οι αποστολές επισκέφτηκαν την πόλη  Wieliczka στην οποία βρίσκεται ένα χαρακτηριστικό αλατωρυχείο της περιοχής με εντυπωσιακά γλυπτά από αλάτι σε βάθος 327μ. από την επιφάνεια της θάλασσας! To συγκρότημα αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην συνέχεια οι αποστολές κατευθύνθηκαν στην πόλη της Κρακοβίας όπου και κατέλυσαν.

Η έκτη και τελευταία ημέρα περιελάμβανε ξενάγηση στο κέντρο της πλούσιας σε ιστορία πόλης της Κρακοβίας. Την ίδια μέρα η ελληνική αποστολή αναχώρησε για την Ελλάδα με πτήση, μέσω Ιταλίας. 

Η συμμετοχή της αποστολής του Γυμνασίου Ορμύλιας στην εν λόγω διεθνή συνάντηση ήταν απόλυτα επιτυχής. Καθηγητές και μαθητές επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτοι εμπειρίες, βιώματα και αναμνήσεις.

Ήδη το Γυμνάσιο Ορμύλιας έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή των αντιπροσωπειών των 6 σχολείων που μετέχουν στην σύμπραξη (από Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία) που πρόκειται να επισκεφθούν την Ορμύλια το διάστημα από 10 έως 15 Μαΐου 2015 οπότε και ολοκληρώνεται το διετές πρόγραμμα Comenius του οποίου τον συντονισμό έχει το Γυμνάσιο Ορμύλιας. Πρόκειται αναμφίβολα για μία μεγάλη οργανωτική πρόκληση και, παράλληλα, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκπαιδευτική συνεργασία,  διαπολιτισμική αλληλεπίδραση και ανάδειξη του τόπου.

Περισσότερα για τις δραστηριότητες του σχολείου αναφορικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Comenius  - και όχι μόνο - είναι διαθέσιμες μέσω του ιστολογίου του σχολείου: http://gymormylia.blogspot.gr/ καθώς και μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της σύμπραξης (στα Αγγλικά): http://comeniusbiodiversity.weebly.com/
Εκ μέρους της ομάδας εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ορμύλιας που υλοποιούν το πρόγραμμα Comenius,

         Ο Δ/ντής                                    Ο Συντονιστής της Δράσης

Παναγιώτης Ιωαννίδης                  Ιωάννης Οικονομούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: