Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ευρωπαίοι τουρίστες νεκροί σε επίθεση σε μουσείο της Τυνησίας

Έντρομοι τουρίστες και επισκέπτες του μουσείου τρέχουν να γλιτώσουν   (Φωτογραφία:  Associated Press)

«Δείχνει» το Ισλαμικό Κράτος η ΕΕ

Τύνιδα, Τυνησία

Τουλάχιστον 17 τουρίστες, ένας Τυνήσιος πολίτης και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ ακολούθησε δίωρο θρίλερ ομηρίας που έληξε με το θάνατο δύο ενόπλων σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Πολωνοί τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των νεκρών,
ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ λέγοντας επίσης πως ενδέχεται να έχουν διαφύγει δύο έως τρεις ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο.

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε για την επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με την σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου» δηλώνει η Μογκερίνι τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Όλοι οι επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί πλέον με ασφάλεια από το κτίριο του μουσείου μετά την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον ξένων στην Τυνησία από την επίθεση αυτοκτονίας με τη «σφραγίδα» της Αλ Κάιντα σε συναγωγή στο νησί Τζέρμπα το 2001, με απολογισμό 21 νεκρούς.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας και στη συνέχεια όρμησαν μέσα στο κτίριο και κράτησαν ομήρους -ανάμεσά τους πολίτες Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, σύμφωνα με το τοπικό ραδιόφωνο.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο, ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους.



Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν επίσης Ιταλοί και Πολωνοί τουρίστες, ενώ ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους κατά την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο μουσείο για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπάρντο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τυνησιακού υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει τουλάχιστον δύο ενόπλους που έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του μουσείου.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Mosaique μετέδωσε ότι οι ένοπλοι ήταν ντυμένοι με στρατιωτικού τύπου στολές.

Μέχρι και το θάνατο των δραστών από τα πυρά της αστυνομίας δεν είχε επιβεβαιωθεί από επίσημη τυνησιακή πηγή εάν υπήρχαν όμηροι -και πόσοι- μέσα στο μουσείο. Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως βρίσκεται σε εξέλιξη «κατάσταση ομηρίας» στο μουσείο Μπάρντο, καταδικάζοντας την επίθεση και δηλώνοντας πως το Παρίσι στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας.

Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με βία ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα έχουν ενταθεί καθώς η γειτονική Λιβύη βυθίζεται σταδιακά όλα και βαθύτερα στο χάος.

Η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση στο μουσείο λέγοντας ότι στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση καταδεικνύει με τον σκληρότερο τρόπο τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, σε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες κατόπιν συνάντησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο (Bardo), ένα από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου, βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο της Τυνησίας -το οποίο εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας μετά τους πυροβολισμούς. Αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες καθώς «αφηγείται» την ιστορία της Τυνησίας και παράλληλα φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών μωσαϊκών στον κόσμο.

Ο τουρισμός είναι τομέας-κλειδί της οικονομίας της Τυνησίας με μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων να επισκέπτονται κάθε χρόνο τα θέρετρα της χώρας. Ωστόσο, επλήγη βαριά από την πολιτική κρίση και την εμφάνιση ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: