Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ο Φαραώ που σκοτώθηκε στη μάχη: Τον τσεκούρωσαν 18 φορές

Η σοκαριστική ιστορία του

ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ

Σταυρούλα Μπρούστα

Ο Τουταγχαμών δεν ήταν ο μόνος που είχε βίαιο θάνατο. Η σκελετική ανάλυση ενός λιγότερο γνωστού Αιγύπτιου Φαραώ, τα λείψανα του οποίου ανακαλύφθηκαν μόλις πέρυσι, αποκάλυψαν δραματικές λεπτομέρειες για το τέλος του.

Ο βασιλιάς Σενεμπκάι έζησε μεταξύ 1650 και 1550 π.Χ. κοντά στο αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο της Αβύδου, περίπου 483 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Ήταν ένας από τους 4 μυστηριώδεις Φαραώ των οποίων οι τάφοι ανακαλύφθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 και ανήκαν σε μια προηγουμένως άγνωστη βασιλική δυναστεία.


Μια πρόσφατη ανάλυση του σκελετού του Σενεμπκάι αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί επίθεση από πολλαπλούς αντιπάλους με χάλκινα τσεκούρια. Ο Φαραώ έλαβε 18 χτυπήματα τόσο ισχυρά που έφτασαν μέχρι το κόκαλο, σε ζωτικά σημεία, όπως το κρανίο και την πλάτη του.

«Φαίνεται πολύ σκληρό», δήλωσε ο Τζο Βέγκνερ, ένας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφής: «Πιθανότατα περικυκλώθηκε από επιτιθέμενους που τον χτύπησαν και τον κατακρεούργησαν»

Μελετώντας τις γωνίες και τις θέσεις από τις οποίες έλαβε τα χτυπήματα, ο Βέγκνερ και η ομάδα του, κατάφεραν να υποθέσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτή η επίθεση.

Ο Σενεμπκάι πιθανότατα ήταν πάνω στο άλογο όταν δέχθηκε την πρώτη επίθεση. Ενα μεγάλο χτύπημα στο δεξί αστράγαλό του σχεδόν του έκοψε το πόδι και προκάλεσε μαζική αιμορραγία. Σημάδια στα γόνατα και τα χέρια του δείχνουν μια συντριπτική επίθεση, και τα χτυπήματα στο κάτω μέρος της πλάτης φαίνεται να έγιναν ενώ ήταν ήδη πεσμένος κάτω.

Μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος υπέστη τα τρια τελειωτικά χτυπήματα με τσεκούρι στο κεφάλι, είχε πιθανότατα ήδη πέσει στο έδαφος. Ενα χτύπημα προσγειώθηκε με τέτοια δύναμη που η καμπυλότητα και το πάχος της λεπίδας κυριολεκτικά συνέθλιψαν το κρανίο του.

«Κάποιος ήθελε πραγματικά να τον σκοτώσει», εξηγεί ο Βέγκνερ. Ενώ μια δολοφονία από αντίπαλες πολιτικές ελίτ είναι πιθανή, ο ίδιος πιστεύει ότι ο Φαραώ πέθανε στη μάχη ή κατά τη διάρκεια μιας ενέδρας: «Κατ' εμέ τα στοιχεία υποδεικνύουν άγρια επίθεση από εκπαιδευμένους στρατιώτες»

Η σκελετική ανάλυση, η οποία διενεργήθηκε από την Τζέιν Χιλ και τη Μαρία Ροσάντο του Πανεπιστημίου Ρόουαν στο Γκλάσμπορο του Νιού Τζέρσεϊ, δείχνει ότι ο Σενεμπκάι ήταν περίπου 35 με 40 ετών κατά το χρόνο του θανάτου του. Επίσης έδειξε ότι ήταν ασυνήθιστα ψηλός για την εποχή, περίπου 1.83 σε ύψος.

Ο Σενεμπκάι έζησε και πέθανε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενδιάμεσης περιόδου αρχαίας Αιγύπτου, μια εποχή έντονου πολιτικού κατακερματισμού και μειωμένου υλικού πλούτου. Ο τάφος του ήταν μία από τα επτά υπόγειες κατασκευές συγκεντρωμένες γύρω από μια περιοχή με διάμετρο περίπου 46 μέτρα. Σκελετικά υπολείμματα βρέθηκαν σε μόνο τέσσερις από τους επτά τάφους.

Οι άλλες τρεις σκελετοί που ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη πιστεύεται ότι ανήκουν σε Φαραώ από την ίδια περίοδο, αλλά ο Σενεμπκάι ήταν ο μόνος που κατάφεραν ανα αναγνωρίσουν. Οι τοίχοι του τάφου του έφεραν ένα διακοσμητικό πλαίσιο, ένα οβάλ σχήμα με μια οριζόντια γραμμή που υποδεικνύει το όνομα του βασιλιά. Το όνομά του ταιριάζει επίσης με ένα όνομα που αναφερόταν σε ένα κομμάτι παπύρου γνωστό ως «Κανόνας του Τορίνο».

Ο χώρος ανασκαφής


ο σκελετός του Σενεμπκάι



Το αληθινό του πρόσωπο


Τα τσεκούρια της εποχής με τα οποία δολοφονήθηκε


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: