Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τετραμερής σύνοδος κορυφής στο Μινσκ για τον ουκρανικό εμφύλιο

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ, ΜΕΡΚΕΛ, ΠΟΥΤΙΝ, ΟΛΑΝΤ

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα του ουκρανικού εμφυλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία στη Γερμανία, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη τετραμερής σύνοδος κορυφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στη σχεδιαζόμενη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση για την προετοιμασία της συνόδου ελήφθη κατά τη διάρκεια της «εκτενούς» τηλεδιάσκεψης που είχαν οι τέσσερις ηγέτες νωρίτερα την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας «ολοκληρωμένης διευθέτησης» της ουκρανικής κρίσης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από την άνοιξη του 2014 και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη ρήξη στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε πως οι προετοιμασίες για τη σύνοδο θα γίνουν αύριο Δευτέρα στο Βερολίνο.

Η σύνοδος επιβεβαιώθηκε τόσο από τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, όσο και από ρωσικές διπλωματικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί εάν «μέχρι τότε να συμφωνήσουμε σε έναν ορισμένο αριθμό σημείων για τα οποία έχουμε συζητήσει εντατικά τον τελευταίο καιρό».

Της συνάντησης θα προηγηθεί μια σύνοδος ειδικών στο Βερολίνο στις 9 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια μία σύνοδος της «Ομάδας Επαφής», η οποία αποτελείται από ρώσους και ουκρανούς εκπροσώπους και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ, που θα έχει σκοπό «να προετοιμάσει τις προϋποθέσεις και τα ουσιαστικά θέματα», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε πως η αναμένει ότι θα ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις» στο Μινσκ.

Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: