Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τραγωδία με ελληνικό F-16 που κατέπεσε στην Ισπανία - Δέκα νεκροί (Video)



ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Κατέπεσε ελληνικό διθέσιο F-16 σε νατοϊκή άσκηση στην Ισπανία που μετείχε η Ελλάδα. Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και 13 οι τραυματίες με τους δύο Έλληνες να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, αναφέρει ο ιστότοπος της El Pais, επικαλούμενος το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου ανέφερε πως 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 13 τραυματίστηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στο κέντρο εκπαίδευσης της Αλμπαθέτε, 262 χλμ. νότια της Μαδρίτης.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP),
«τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «πέφτοντας και προκαλώντας ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη βάση, ενώ έχει δημιουργηθεί μια περίμετρος ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως οι δύο χειριστές της ελληνικής ΠΑ έχουν βρει τον θάνατο, την οποία μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, μάρτυρες είδαν ένα αλεξίπτωτο να πέφτει, ωστόσο δεν υπήρχαν πληροφόριες για την τύχη των δύο Ελλήνων πιλότων που επέβαιναν στο διθέσιο F-16 και αναζητούνται.

Ήδη έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας Εμπραέρ με εμπειρογνώμονες και τον διοικητή Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.



Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο ABC.es «ο έλληνας πιλότος ο οποίος οδηγούσε το αεροσκάφος και επρόκειτο να απογειωθεί, έπεσε στην πλατφόρμα πάνω στην οποία ήταν σταθμευμένα τα αεροσκάφη των άλλων συμμετεχόντων».


Το χρονικό και η πτώση

Στις 16.40 κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Αλμπαθέτε στην Ισπανία το μοιραίο F-16 κατέπεσε στον αεροδιάδρομο.

Κατά την απογείωση εμφάνισε πρόβλημα στον κινητήρα και οι χειριστές του το εγκατέλειψαν.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.


Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: