Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Τρίκαλα: Ανάδειξη και προβολή του εσωτερικού χώρου του Μύλου Ματσόπουλου


Το έργο περιλαμβάνει διάφορα στάδια, σχετιζόμενα με συγκέντρωση, αξιολόγηση και επιλογή του υλικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρου του Μύλου, προς ανάδειξη του μηχανολογικού εξοπλισμού και του κτηρίου.

 Σε εξέλιξη βρίσκεται  από τον δήμο Τρικκαίων η ανάδειξη του Μύλου Ματσόπουλου, καθώς στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση και Μουσειολογική Ανάδειξη του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού Μύλου Ματσόπουλου» υπογράφτηκε η σύμβαση για την «Οργάνωση και παρουσίαση του Μουσειολογικού και Μουσειογραφικού υλικού».

Συγκεκριμένα,  όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η μουσειολόγος κα Βαλασία Αμοιρίδου και οι συνεργάτες της, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, θα αναλάβουν ολόκληρο το έργο της ουσιαστικής ανάδειξης και προβολής του εσωτερικού χώρου του μύλου. Πρόκειται για το έργο που αφορά στην τελική εικόνα που ο επισκέπτης του χώρου θα βλέπει και θα αποκτά πραγματική άποψη για τη λειτουργία του Μύλου ως τέτοιου.



Στο πλαίσιο αυτό, το έργο περιλαμβάνει διάφορα στάδια, σχετιζόμενα με συγκέντρωση, αξιολόγηση και επιλογή του υλικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρου του Μύλου, προς ανάδειξη του μηχανολογικού εξοπλισμού και του κτηρίου. Προκειμένου να συγκεντρωθεί το ζητούμενο υλικό απαιτείται επί τόπου ιστορική έρευνα για προσδιορισμό των τεκμηρίων και καταγραφή των πολιτισμικών στοιχείων. Επίσης, ένα άλλο στάδιο είναι η   ανάπτυξη του μουσειολογικού σεναρίου. Δηλαδή, του τρόπου με τον οποίο ο επισκέπτης θα δέχεται τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση, τα ενδεχόμενα παράλληλα επίπεδα ανάγνωσης του υλικού, τον συνδυασμό μέσων παρουσίασης, λήψης ερεθισμάτων και πληροφοριών. Όπως  - τρίτο στάδιο - και με   σύνταξη τεύχους καταγραφής των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα και τεκμηρίωση του υλικού, στο οποίο θα αναπτύσσεται και η μέθοδος έρευνας, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο μελετητής κ.ά.



Επομένως, το όλο έργο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή,  αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, θα είναι δυνατή η εικονική αναπαράσταση και η ουσιαστική παροχή πληροφοριών στον κάθε επισκέπτη, για το παρελθόν του έξοχου αυτού κτηρίου. Με τη χρήση, δε, πλήθους ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων της τεχνολογίας, επιχειρείται, καταλήγει η Δημοτική αρχή,  μια προβολή της παρελθοντικής εικόνας της πόλης μας, προκειμένου να είναι κατανοητή στον κάθε επισκέπτη.



Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται, το πάνω από 3.500 τ.μ. κτηριακό συγκρότημα του «Μύλου του Ματσόπουλου» μαζί με τη γύρω περιοχή των 90 στρεμμάτων, δωρεά στον δήμο Τρικκαίων του αείμνηστου Ι. Ματσόπουλου, μεγάλου ευεργέτη της πόλης.


Ο Μύλος Ματσόπουλου μετατρέπεται σιγά - σιγά σε σημείο αναφοράς και πολιτισμικής δημιουργίας, σε πολυδύναμο κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής με την λειτουργία πολλών δράσεων πολιτισμού κυρίως των νέων ανθρώπων.


Στον χώρο λειτουργούν ο θερινός και χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος, το «Κέντρο Έκφρασης και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας», το δημοτικό θέατρο Τρικάλων καθώς και το «Εργαστήρι Ζωγραφικής» του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Τρικκαίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: