Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (φωτ. SOOC)
Χωρίς σημαντικά προβλήματα διεξάγεται από τις 07:00 η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Οι κάλπες, όπου προσέρχονται σχεδόν 10 εκατ. ψηφοφόροι, θα κλείσουν στις 19:00 και θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης, μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν σε λίγα εκλογικά τμήματα ως προς την έγκαιρη άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Εμφανώς συγκινημένος ο Κάρολος Παπούλιας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα Ιωάννινα, για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν προσέλθει στις κάλπες μέχρι τις 11:30 το πρωί. Πρώτος νωρίς το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στην Κυψέλη, όπου εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία πολιόρκησαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην Καλλιθέα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Περιστέρι οι Φ.Κουβέλης και Ν.Χρυσόγελος, στη Νέα Ερυθραία ο Γιώργος Παπανδρέου και στη Νίσυρο ο Πάνος Καμμένος.

Όπως σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, το in.gr καλύπτει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, με συνεχή ροή ειδήσεων.

Ακριβώς στις 19:00 θα μεταδώσει το exit poll της Κάπα Research για το in.gr, tovima.gr, tanea.gr και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 FM. Την ίδια ώρα θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των exit poll των τηλεοπτικών σταθμών.

Παράλληλα, το in.gr θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την έκβαση των εκλογών επιβεβαιώνει ο αριθμός των δημοσιογράφων που διαπιστεύθηκαν στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, την εκλογική αναμέτρηση καλύπτουν 876 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, από 45 χώρες -αριθμός μεγαλύτερος κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2012.

Στις κάλπες προσέρχονται 9.808.760 εκλογείς που ψηφίζουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που ψηφίζουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότες έχουν συσταθεί:

1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρέα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).

2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Οι σταυροί προτίμησης

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομα τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

  •     Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  •     Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  •     Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.
  •     Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: