Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Αυτά ήταν τα πρωτοσελίδα των εφημερίδων την 28η Οκτωβρίου 1940

Ήταν 28η Οκτωβρίου 1940 στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ιταλική σφαίρα βρήκε τον στόχο της και έπεσε νεκρός ο πρώτος στρατιώτης. Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης.

Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο και πρόσβαλε τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι συναντιούνταν στη Φλωρεντία, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. «Φύρερ, προελαύνουμε» ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσολίνι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία στη χώρα μας, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, το περίφημο «όχι», ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα. Έτσι, άρχισαν όλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  παρουσιάζουν τα πρωτοσέλιδα της εποχής που αναφέρονται στην κήρυξη του πολέμου. Οι εφημερίδες κατέγραψαν με αναλυτικές ανταποκρίσεις από το μέτωπο την εξέλιξη των πολεμικών συγκρούσεων, όντας μια σπουδαία ιστορική πηγή που μας χαρίζει και σήμερα την αναλυτική αποτύπωση αυτής της μεγαλειώδους ιστορικής στιγμής.


 
 
 

 

 
Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: