Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Έκθεση φωτογραφίας: Η Ιερισσός πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1932


ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, 23 - 31 Ιουλίου στο "Μύλο"

ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1932

Άκανθος – Ερισσός - Ιερισσός. Mια συνέχεια στο χρόνο, μια ιστορική πορεία σημαδεμένη από δράσεις και γεγονότα που κάνουν γνωστή την ύπαρξή της από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας ως τη μ.Χ. εποχή και από την νεότερη Ελληνική ιστορία ως σήμερα.

Υπάρχουν όμως και γεγονότα καθοριστικά, όπως ο σεισμός του 1932. Μια φυσική καταστροφή που ανέτρεψε τη μέχρι τότε ζωή των κατοίκων αφήνοντας πίσω της πληγές,
πικρές μνήμες και νοσταλγία για τους παλιότερους και έγινε σημείο αναφοράς χωρίζοντας τη σύγχρονη εποχή σε προ και μετά σεισμού.

Η Ιερισσός προ του σεισμού του 1932, το “παλιό χωριό” όπως καθιερώθηκε στο λεξιλόγιο των ντόπιων, εκτείνονταν όπως και η αρχαία Άκανθος στον παρακείμενο λόφο.

Η έκθεση με φωτογραφίες του “παλιού χωριού”, τόσο από τα σπίτια του, όσο και από στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής των κατοίκων του, έρχεται να ανασύρει αναμνήσεις που το κρατούν ζωντανό στο μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων που το έζησαν. Ταυτόχρονα, αναμοχλεύει την ανάγκη των νεότερων για επαφή με τις ρίζες μας όταν αναζητούμε ανάμεσα στα εικονιζόμενα σπίτια το σπίτι κάποιου παππού ή προπάππου. Εξάπτει την φαντασία μας η προσπάθεια να αναγνωρίσουμε στα πρόσωπα των ανθρώπων της εποχής τα χαρακτηριστικά ενός συγγενή μας ή να το συνδέσουμε με την μορφή κάποιου γνωστού μας. Σκαλίζουμε, ώστε να λύσουμε απορίες για τον τρόπο της ζωής και της διασκέδασής τους. Παίρνουμε πληροφορίες για το ποιο ήταν το οικιστικό μοντέλο και σε πολλούς δημιουργούνται ερωτήματα, αλλά και εικασίες για το πώς θα ήταν το χωριό μας και εμείς αν δεν είχε συμβεί αυτό το τραγικό γεγονός.

Η προσπάθεια αυτή του περιοδικού “Κύτταρο Ιερισσού” στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου “Κλειγένης”, έρχεται τη στιγμή κατά την οποία οι άνθρωποι που το έζησαν λιγοστεύουν συνεχώς.

Ελπίζουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας ταξιδεύοντάς τους στο παρελθόν του και στους κατοίκους της περιοχής να ανατρέξουν σε θύμησες που θα τους συγκινήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: