Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος: «Γεμίστε το Μπλε Τζαμί και βλέπουμε»

«Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλήθος που φώναζε υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός τζαμιού στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν διπλωματική την απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού προς αυτούς που ζητούν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Συνοδευόμενος από υπουργούς και τοπικούς παράγοντες, ο Ερντογάν συμμετείχε στην πρώτη προσευχή στο ανακαινισμένο τέμενος, το οποίο ήταν εδώ και τρία χρόνια κλειστό για ανακαίνιση.

Μετά την προσευχή, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Αγιά Σοφιά» και τους είπε: «Δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί), αλλά παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς. Πρέπει πρώτα να γεμίσουμε αυτό το τέμενος, όχι μόνο για τις καθιερωμένες μαζικές προσευχές, αλλά και για τις άλλες ώρες. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό».

Παρόμοια απάντηση είχε δώσει πέρυσι τον Μάιο κατά τη σύνοδο του κόμματός του στο Κιζίλτζαχαμ, όταν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του έθεσαν το θέμα για πρώτη φορά.

«Το Σουλτάναχμετ είναι άδειο. Οταν γεμίσει το Σουλτάναχμετ συζητάμε και για την Αγία Σοφία», είχε πει τότε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι πιέσεις για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή προέρχονται κυρίως από το Κόμμα Ευημερίας, η νεολαία του οποίου είχε οργανώσει την περασμένη βδομάδα μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφιά. Στις εκδηλώσεις είχε συμμετάσχει και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πρωινή προσευχή στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από χιλιάδες μουσουλμάνους, που ζητούσαν τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Μουσουλμάνοι από διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έπειτα από κάλεσμα του «Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής».

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: