Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Πέθανε ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο».

Σε ηλικία 73 ετών

 Πέθανε το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο εκδότης του «Κάκτου», Οδυσσέας Χατζόπουλος, αφήνοντας πίσω του μεγάλο εκδοτικό έργο.

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική. Το 1974 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Κάκτος»,
για να κυκλοφορήσει 6.000 βιβλία, έχοντας ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα - για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς - όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας.

Η σειρά αυτή, βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 1 Ιουλίου, στις 16:30 από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.


Σχετικά με την απώλεια του ιδρυτή τού εκδοτικού οίκου «Κάκτου» Οδυσσέα Χατζόπουλου, η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος διακρίθηκε για τις πρωτοποριακές επιλογές αλλά και το εύρος της εκδοτικής του δραστηριότητας. Η έκδοση της σειράς “Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες” αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαίο του επίτευγμα, ένα έργο ζωής που κληροδότησε στις επόμενες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και τους συνεργάτες του».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: