Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παραιτήθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην FYROM



Οι 33 από τους 34 βουλευτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους στη Βουλή, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου.

Από τους 34 βουλευτές που εξέλεξε ο συνασπισμός υπό το SDSM στις βουλευτικές εκλογές στις 27 Απριλίου, μόνο μία βουλευτής δεν παραιτήθηκε και κράτησε την έδρα της, διαφωνώντας με την απόφαση της ηγεσίας της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις των βουλευτών της.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, όπως αναφέρει, την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στη χώρα και τη διοργάνωση νέων εκλογών.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ, στην επόμενη συνεδρίασή της πρέπει να επικυρώσει τις παραιτήσεις αυτές των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ακολούθως, οι έδρες των παραιτηθέντων διατίθενται στους αναπληρωματικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού τους. Σε περίπτωση που οι αναπληρωτές βουλευτές αρνηθούν να καταλάβουν τις έδρες, τότε θα διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές για την κάλυψη των κενών εδρών.

Ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεβ, σε δηλώσεις του μετά την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι αναπληρωματικοί βουλευτές του συνδυασμού της αντιπολίτευησης θα αρνηθούν να καταλάβουν τις έδρες.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ότι εργάζεται «συνειδητά και σκόπιμα» υπέρ της αποδυνάμωσης των θέσεων της ΠΓΔΜ, βλάπτοντας σοβαρά τη χώρα και τους πολίτες της. Σε ανακοίνωση του VMRO-DPMNE υποστηρίζεται επίσης ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς του αντιπολιτευόμενου κόμματος, η χώρα «βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να χάσει την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ενώ προστίθεται ότι το SDSM, με τις ενέργειές του για μποϋκοτάζ της Βουλής, υπονομεύει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ και «εξασφαλίζει άλλοθι σε αυτόν που παρεμποδίζει τη χώρα».

Εν τω μεταξύ, το VMRO – DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στην απερχόμενη κυβέρνηση, θα συνεργαστούν και στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές, ενώ έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές. Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο, όπως και το SDSM, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: