Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Δημοσθένης Δαββέτας: Στροφή των νέων στα δεξιά;

Στροφή των νέων στα δεξιά;

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γαλλία δείχνει ότι το 61% των νέων μεταξύ 18 και 25, δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε ένα «κίνημα διαμαρτυρίας μεγάλης εμβέλειας». Το περίεργο είναι ότι από αυτή την διαπίστωση υπάρχει ένας άνεμος «δεξιάς» αντίληψης, κάτι που ώθησε τον συγγραφέα Gaël Brustier, να μιλήσει για «πολιτιστική» πλέον κυριαρχία της δεξιάς. Κατά ένα περίεργο και ασυνήθιστο τρόπο, η σημερινή κρίση ωθεί τους νέους, όχι προς τα αριστερά όπως συνηθιζόταν για δεκαετίες πριν αλλά προς τα δεξιά. Πώς εξηγείται  αυτό;

Είναι γνωστό ότι η καρδιά της κρίσης μοιάζει να είναι πάντα συνδεδεμένη με το οικονομικό πρόβλημα. Η εμπειρία ενός παρηκμασμένου καθημερινού βιώματος είναι οδυνηρή. Αυτή η ιδεολογία του μαρασμού ωθεί σε μία ανασύνθεση των κοινωνιών.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων για τους πολιτικούς που δείχνουν να αδιαφορούν για τα ζητήματα των πολιτών τους κάνει να τους προσάπτουν εγωισμό, ανευθυνότητα, απαξίωση του δημόσιου λόγου. Παρότι πολλοί νέοι έχουν δουλειά εν τούτοις είναι έτοιμοι για «κίνημα διαμαρτυρίας». Και αυτό γιατί  ζουν επώδυνα την εκπληκτική ιδεολογική σύγχυση του σήμερα. Η σταδιακή πτώση αξιών από το 30 ως σήμερα της σοσιαλδημοκρατίας, έδωσε την δυνατότητα σε μία άλλη δεξιά,(ούτε λαϊκή, ούτε αμιγώς αγριοκαπιταλιστική) να αναπτυχθεί.

Πρόκειται για την δεξιά της καθημερινής εμπειρίας που αντιτίθεται στον σχετικισμό αξιών της αριστεράς, που ψάχνει να απαντήσει στο πολιτισμικό άγχος και τον ηθικό πανικό που επικρατεί σήμερα, απειλώντας τον Δυτικό πολιτισμό. Όσο η αριστερά δείχνει πια ανίκανη να προσφέρει στους νέους μία εναλλακτική ιδεολογία στην σημερινή πτώση, όσο η αριστερά δείχνει να έχει χάσει για τα καλά το άλλοτε «ηθικό» της πλεονέκτημα, άλλο τόσο η δεξιά, πάντα κατά την δημοσκόπηση, έχει αντιληφθεί την αξία του πολιτισμικού αγώνα και δημιουργεί μία νέα συνείδηση αξιών.

Μία οικογένεια σκέψης, που ήταν κατ’εξοχήν αριστερή, και που είχε ταυτίσει το «παραδοσιακό» με το «συντηρητικό» και «αντιδραστικό», τώρα δείχνει να ανατρέπεται. Η δεξιά προτείνει άρνηση του ατομισμού, επιθυμία ελευθερίας και υπευθυνότητας για το μέλλον, συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ανάγκης, εκ νέου κυριαρχία του διανοητικού και πολιτιστικού απέναντι στο ψυχρό και απάνθρωπο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιστροφή της Πολιτικής και της Οικονομίας.

Ειδικά η επιθυμία επιστροφής της δύναμης του πολιτισμού γίνεται η σημαία νίκης της σημερινής «δεξιάς» στροφής της ευρωπαϊκής (και δη γαλλικής) νεολαίας, γίνεται η αφετηρία και το θεμέλιο μίας νέας ευρωπαϊκής συνείδησης, που θα προχωρά προς την καινοτομία και το μέλλον δίχως να ποδοπατά τις παραδόσεις, δίχως να ισοπεδώνει τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, που είναι διαχρονικά ισχυρές, γιατί βασίζονται στις ουσιαστικές αρχές του Ανθρωπισμού. Είναι καιρός αυτή η μορφή συνειδητοποίησης, εν όψει μάλιστα Ευρωεκλογών, να γίνει αντιληπτή και στην Ελλάδα.

Δημοσθένης Δαββέτας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ,2/05/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: