Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Ο προϊστορικός ελέφαντας που πάλεψε για τα... μάτια των θηλυκών

Μια παλαιολιθική ιστορία αγάπης στην Μακεδονία

Παρά το γεγονός ότι μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστούμε πως στην σημερινή περιοχή της Σιάτιστας, στη Δυτική Μακεδονία, ζούσαν και ευημερούσαν ελέφαντες, οι παλαιοντολογικές ανακαλύψεις το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, εκείνο που απασχολούσε τους επιστήμονες εδώ και καιρό είναι το γιατί ο λεγόμενος «Ελέφαντας του Καλονερίου» είχε έναν χαυλιόδοντα πολύ πιο κοντό απ τον άλλον.

Μετά από αμέτρητες διαφορετικές εκδοχές για το μυστήριο αυτό η επικρατέστερη άποψη είναι πλέον πως, ακόμη και στην εποχή των Παγετώνων, όλα συνέβαιναν για τα μάτια των... θηλυκών.

Συγκεκριμένα, πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια δύο αρχαϊκοί ελέφαντες σε σεξουαλική διέγερση πάλεψαν μεταξύ τους για να κερδίσουν την εύνοια της γειτονικής ομάδας των θηλυκών.

Προσπαθώντας τα δύο αρσενικά να δείξουν στα θηλυκά ποιος είναι ο ισχυρότερος, άρχισαν να μουγκρίζουν δυνατά και να εφορμούν το ένα πάνω στο άλλο, όσο πιο γρήγορα μπορούν, καταλήγοντας να χτυπούν με δύναμη τα κεφάλια τους. Ο ήχος των κεφαλιών τους καθώς συγκρούονταν επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της μάχης.

Η σύγκρουση ήταν πολύ επικίνδυνη και μετά από αρκετή ώρα και από αρκετά χτυπήματα, ο ένας από τους δύο ελέφαντες τραυματίστηκε σοβαρά σπάζοντας τον έναν από τους δύο του χαυλιόδοντες. Ο ηττημένος αποχώρησε από τη μάχη αφήνοντας το κοπάδι των θηλυκών στον αντίπαλό του. Αυτός ο λαβωμένος πολεμιστής είναι ο ελέφαντας του Καλονερίου...

Σε ό,τι αφορά το τι έγινε στη συνέχεια, εικάζεται ότι παρά τον τραυματισμό του ο ελέφαντας χρειαζόταν και τους δύο του χαυλιόδοντες για να βρει τροφή. Ετσι λόγω της χρήσης του σπασμένου χαυλιόδοντα ξανά και ξανά για την αφαίρεση του φλοιού των δέντρων, λειάνθηκε και απέκτησε ξανά οξύ άκρο αν και ποτέ δεν θα ήταν τόσο μυτερό όσο το φυσικό άκρο του αριστερού χαυλιόδοντα. Αυτό παρατηρείται στο απολίθωμα που βρίσκεται σήμερα στην αίθουσα του Τραμπάντζειου Γυμνασίου της Σιάτιστας και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα της Ιστορικής Παλαιοντολογικής Συλλογής.

Η παραπάνω εκδοχή ανήκει στην αν. καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Τσουκαλά και τον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ (Dick Mol) οι οποίοι αποφάσισαν να καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Μαμούθ και τους Συγγενείς τους (που ξενικά σήμερα), με μια τοιχογραφία που αναπαριστά την ιστορία του ελέφαντα του Καλονερίου στην αίθουσα του Τραμπάντζειου Γυμνασίου της Σιάτιστας.

Την τοιχογραφία, διαστάσεων 6,3 επί 3,5 μέτρων φιλοτέχνησε προ ημερών ο Ολλανδός καλλιτέχνης Ρέμι Μπάκερ από το Ρότερνταμ σε συνεργασία με τους Ντικ Μολ, Ευαγγελία Τσουκαλά, Ευάγγελο Βλάχο και Αννα Μπάτση. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της δημιουργίας της τοιχογραφίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή των μαθητών δημοτικού της περιοχής της Σιάτιστας. Τα παιδιά κατασκεύασαν υπό την καθοδήγηση του κ. Μπάκερ ομοιώματα μαμούθ και ελεφάντων από πηλό.

Σήμερα και τις επόμενες τέσσερις μέρες, η τοιχογραφία θα υποδέχεται τους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο που ανοίγει απόψε τις πύλες του με την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση. Την διοργάνωση έχουν αναλάβει το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Γρεβενών και Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: