Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Τ.Μπάιντεν: Αναγνωρίζουμε μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στην πρώτη του δήλωση επί κυπριακού εδάφους, ο αμερικάνος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνον τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, που έφτασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, είπε ότι δεν είναι κομιστής σχεδίου για λύση του Κυπριακού, ούτε και ότι έρχεται για να επιβάλει λύση, αλλά για να βοηθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Επίσης, ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εκτός από το Κυπριακό, θα συζητήσουν τα θέματα των υδρογονανθράκων, της Συρίας και την κρίση στην Ουκρανία.


Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται την Πέμπτη να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην κατοικία του δεύτερου δίπλα από το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο».

Ωστόσο, στην Κύπρο εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα γίνει αυτή η συνάντηση.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν

«Είναι σπουδαίο να βρίσκομαι στη Κύπρο. Είμαι ο πρώτος αντιπρόεδρος που επισκέπτεται το νησί μετά τον Λίντον Τζόνσον. Ήρθα στο νησί μετά από πρόσκληση του προέδρου Αναστασιάδη. Ήθελα να έρθω, για να τονίσω την αξία της αναπτυσσόμενης μας συνεργασίας και την εταιρική στρατηγική σχέση μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ.

»Προσδοκώ να συζητήσω με τον πρόεδρο μια κοινή ατζέντα: Στήριξη να φύγουν τα χημικά όπλα από τη Συρία, ενεργειακή ασφάλεια στην περιφέρεια, αντιμετώπιση της κρίσης και των αντιτρομοκρατικών ενεργειών, συζήτηση για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

»Οι Κύπριοι έχουν κάνει πολλές θυσίες. Η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει.

»Βασικό θέμα συζήτησης είναι το Κυπριακό. Θα συναρτήσω τους αρχηγούς και των δύο κοινοτήτων. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα αλλάξει κάτι με αυτή την επίσκεψη.

»Πέρασαν 40 χρόνια και οι Κύπριοι πρέπει να επανενωθούν σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η ειρήνη είναι πάντα εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα από ηγέτες αλλά και πολίτες. Άκουσα ότι ο Τύπος γράφει ότι έρχομαι με σχέδιο για να λύσω το Κυπριακό. Απορρίπτω αυτή τη θέση.

»Ήρθα για να βοηθήσω και όχι για να επιβάλω τη λύση. Μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν τη λύση. Η λύση θα φέρει ευημερία και μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και πολλές ευκαιρίες στη νέα γενιά.

»Αυτό το νησί μπορεί να γίνει θεμέλιος λίθος σταθερότητας για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: