Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Το Ηρώδειο στα πιο θεαματικά θέατρα του κόσμου

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών.

Στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας «Τέλεγκραφ»

 Σε ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τέλεγκραφ», το οποίο ταξιδεύει τους αναγνώστες στα πιο θεαματικά θέατρα του κόσμου, στην πρώτη επιλογή συναντάμε το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το οποίο εκ παραδρομής αναφέρεται ως θέατρο του Διονύσου.

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Χτίστηκε με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ..
Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν, κατά κύριο λόγο, οι μουσικές εκδηλώσεις και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο. Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα, περί το 15 π.Χ., και εκείνο σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή, που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85 π.Χ..

Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων.

Το ιστορικό θέατρο χρησιμοποιείται, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στη σκηνή του έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως τη Μαρία Κάλλας, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και πολλούς άλλους.

Το δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ» αναφέρεται, επίσης, σε σημαντικά θέατρα που ξεχωρίζουν λόγω της τοποθεσίας τους, της αρχιτεκτονικής τους και της ιστορίας τους όπως, το θέατρο Walt Disney στο Λος Άντζελες σχεδιασμένο από τον Φρανκ Γκερί, το πλωτό θέατρο της λίμνης Κωνστάντια στην Αυστρία καθώς και στην περίφημη όπερα της Βενετίας,  τα οποία τα συναντάμε στις πρώτες θέσεις στη λίστα της εφημερίδας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: