Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Με διάταγμα που υπέγραψε το βράδυ της Δευτέρας, μόλις λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμήρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας, αγνοώντας τις αποφάσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλλουν κυρώσεις σε μια σειρά Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.

"Λαμβάνοντας υπ' όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το πανκριμαϊκό Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του", αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, τη Δούμα και την Ανω Βουλή.

Οι Ευρωπαίοι και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίσαν τη Μόσχα με επιπλέον κυρώσεις αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, αφήνοντας, πάντως, ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να στοχοθετηθεί από τις κυρώσεις μελλοντικά.

«Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε (την επιβολή κυρώσεων σε) πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων, τόνισε.

Το όνομα του Βλαντιμήρ Πούτιν δεν συμπεριλαμβανόταν στην ομάδα των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και δύο σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου, σε βάρος των οποίων ανακοινώθηκε σήμερα η επιβολή κυρώσεων. Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν σε πρώτη φάση, ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, προβλέπουν την απαγόρευση ταξιωδιών σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό έδαφος και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι θα αποτελούσε ένα ασυνήθιστο μέτρο η επιβολή κυρώσεων σε έναν αρχηγό κράτους. «Οι άνθρωποι γύρω του... ασκούν μεγάλη επιρροή στη Ρωσία και τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο επέμεινε ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον θα περιοριστεί στη χορήγηση οικονομικής στήριξης, καθώς επιδιώκει να εξευρεθεί μία διπλωματική οδός με τη Ρωσία.

«Εξετάζουμε τα αιτήματα της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κάρνεϊ. Όμως «η προσοχή μας είναι στραμμένη στα βήματα που μπορεί να κάνει η Ρωσία για την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στην σύνοδο κορυφής, αναμένεται να ανακοινώσουν, σε μια συμβολική κίνηση, την έναρξη της διαδικασίας για την πολιτική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: