Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Έκθεση Ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα

Το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» στα Τρίκαλα εγκαινιάζει την Κυριακή 16 Μαρτίου  2014 στις 19:00 στον Μύλο Ματσόπουλου την ατομική έκθεση του Δημοσθένη Δαββέτα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μεχρι τις 16 Απριλίου με ωράριο  Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:30 – 21:00, Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 16:00

Στη νέα του δουλειά , ο Δημοσθένης Δαββέτας  παρουσιάζει  έργα διαφόρων διαστάσεων, ζωγραφική σε τελάρα και χαρτί.

Ο Δημοσθένης Δαββέτας στο ζωγραφικό του λόγο επιλέγει να εκφραστεί με λέξεις και εικόνες. Δηλαδή με κρυφές και φανερές παραστάσεις. Δεν τον ενδιαφέρει η figurative ή η αφηγηματική ζωγραφική. Για τον καλλιτέχνη η ζωγραφική είναι κίνηση ευαίσθητων ενσαρκωμένων υλικών στο χώρο. Κάθε πίνακας είναι συνδυασμός ποίησης, χρωμάτων και ενέργειας. Η φιλία του με μεγάλους εικαστικούς αλλά και η συνεργασία του μαζί τους (όπως Beuys, Warhol, Abramovic, Cragg, Baselitz, Basquiat, Twombly..) εμπλούτισε την τέχνη του με εικαστική τόλμη, θάρρος και διάθεση ευρηματικής ανανέωσης.

Δίπλα σε αυτά καθοριστικό ρόλο παίζει η ποίηση και η φιλοσοφία. Συχνά από μία λέξη ή ιδέα ζωγραφίζει. Και το αντίθετο. Η ζωγραφική για τον Δημοσθένη Δαββέτα είναι αναπνοή, διαλογισμός, ενέργεια, ζωτικότητα. Είναι πορεία ανεπίστρεπτη προς την αυτογνωσία.

Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα ζει, και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και performer γράφει ήδη από το 1982 άρθρα και δοκίμια για τα περιοδικά και τις εφημερίδες Art forum Art in America Art Studio, Beaux-Arts Magazine, Galleries Magazines, Liberation, Parkett, Risk στις πολιτιστικές στήλες. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συμμετέχει στη σύνταξη καταλόγων και μονογραφιών σημαντικών καλλιτεχνών για Μουσεία, ενώ δίνει διαλέξεις σε Σχολές Τέχνης και Πανεπιστήμια. Από το 1996 δημιουργεί συστηματικά performances και σχεδιάζει.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ επιλογή..

    2000  Boxing-Writing no 1, Galerie Michel Rein, Παρίσι
    2002  Αφιέρωμα στον Beuys, συμμετοχή-performance, Μουσείο του Bolognano, Ιταλία
             Γυμνή ανάγνωση, performance-Ζωγραφική, Galerie Beaubourg, Παρίσι
    2003  Performance-Ζωγραφική, Galerie Γιαγιάνος, Αθήνα
    2004  Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο ‘Σώμα και Πνεύμα’ στη Τεχνόπολη, Γκάζι, Αθήνα
    2005  Έκθεση ζωγραφικής στη Galerie Mabel στο Παρίσι, Performance με τη χορεύτρια        
             Ευαγγελία Ράντου 
   2006   Performance στη Red Gallery σε συνεργασία με το σχεδιαστή μόδας Μάκη
             Τσέλιο.
   2010   Εισηγητής κύκλου διαλέξεων με γενικό τίτλο ‘Design και Τέχνη’, Μουσείο
             Κυκλαδικής Τέχνης, 27 Απριλίου-18 Μαΐου
   2013  Gallery Cube, Πάτρα
   2013  Έκθεση ζωγραφικής TSATSIS PROJECT/ARTFORUM Θεσσαλονίκη.
   2014  Έκθεση ζωγραφικής Gallery Papatzikou Βέροια

Δεν υπάρχουν σχόλια: