Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Eγκατέλειψαν το Ληξούρι 2000 κάτοικοι - Ακατάλληλα τα μισά σπίτια

Προσωρινά μη κατοικήσιμα, κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σταύρος Τραυλός.

Επίσης αποφασίστηκε, η μετεγκατάσταση δύο σχολείων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου καθώς του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία, αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου. Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια.

'Αδεια πόλη θυμίζουν, οι περισσότερες γειτονιές στο Ληξούρι.
Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι κλειστά, ενώ τα μπάζα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στις γωνιές, οι στέγες χωρίς κεραμίδια και οι ρωγμές στους τοίχους «αναπαράγουν» την βοή του σεισμού, που κτύπησε την χερσόνησο της Παλικής.

Σε κάθε περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα διασώστες του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι δρόμοι που είχαν κλείσει από βράχους δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, όμως λόγω των μετασεισμών και των νέων κατολισθήσεων που είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, κάνει μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Όπως εξήγησαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ειδικοί επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.

Οι πτώσεις βράχων, αλλοίωσαν την όμορφη παραλία των Πετανών. Το βουνό δεν άντεξε και από τον πρώτο σεισμό, ογκόλιθοι κατρακύλησαν στην ακτή. Οι ντόπιοι λένε, ότι εάν αυτό είχε συμβεί καλοκαίρι, πολύ πιθανόν να υπήρχαν και θύματα. Η διαδρομή για τους Πετανούς, αποκαλύπτει εικόνες καταστροφής στο χωριό Αγία Θέκλη. Μπορεί η ομώνυμη ιστορική εκκλησία να γλύτωσε από τον σεισμό του 1953,όμως σήμερα, είναι ετοιμόρροπη με το νεκροταφείο και τον μαντρότοιχο να δίνουν την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Μάλιστα, κάτω από τα μπάζα είναι θαμμένα δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Σοκαρισμένοι από τον εφιάλτη των Ρίχτερ, περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι του Ληξουρίου, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και με πλοία έφυγαν από την Κεφαλονιά.

Όσοι έμειναν πίσω, τους βρίσκει το ξημέρωμα μέσα στα αυτοκίνητα και τα αντίσκηνα. Τα σπίτια είναι κλειστά, ο φόβος του πλιάτσικου έχει θέσει σε συναγερμό την αστυνομία, η οποία εντείνει τη νύχτα τις περιπολίες σε όλες τις γειτονιές και τα χωριά, που έχουν πληγεί.

«Είναι ο φόβος, ο χειρότερος ο εχθρός. Δεν ξέρω τώρα, αν θα κάνει, ή όχι, κάποιο μεγαλύτερο σεισμό» λέει ο Παναγιώτης Μπουρμπούλης από τα Χαβδάτα Ληξουρίου. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συνάντησε με την σύζυγό του, μέσα στο πλοίο όπου φιλοξενούνται οι σεισμοπαθείς, στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Ο σεισμός, λέει, τον έπιασε και τις δύο φορές στον ύπνο. Η στατικότατα του σπιτιού του, δεν έχει ακόμη ελεγχθεί. «Κοιμόμαστε δέκα μέρες στο αυτοκίνητο. Σήμερα ήρθαμε στο πλοίο. Μέσα στο αυτοκίνητο ακούγαμε έναν υπόκωφο θόρυβο, μία βοή σαν να σκάνε δυναμίτες. Ακόμη και μέσα στο σπίτι ακούγεται κάθε δέκα λεπτά. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο Ληξούρι».

Μέσα στο ίδιο καράβι φιλοξενούνται 1.000 άτομα, οικογένειες με παιδάκια, ηλικιωμένοι και νέοι, είτε επειδή τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα, είτε για τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Στο πλοίο υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για όλους, καθώς καλύπτονται όλες οι ανάγκες τους για φαγητό, θέρμανση και ύπνο. Τα θέμα που απασχολεί όλους, είναι η επόμενη μέρα.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: